Dodon pe urmele ministerului Finanțelor: Fără scheme cu tichete de masă

shadow
Miercuri, 24.07.2019 14:53   1518
După Ministrul Finanțelor și președintele Igor Dodon a venit cu o serie de inițiative cu caracter economic, fiscal, dar și social, care ar urma să fie adoptate de Parlament.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon afirmă că aceste inițiative au fost consultate cu reprezentanții asociațiilor de business și liderii sindicali și au scopul de impulsiona creșterea economică și spori gradul de protecție socială a cetățenilor țării.

Inițiative cu caracter economic

Potrivit șefului statului, "consultarea preventivă cu publicul larg a inițiativelor cu caracter economic și social trebuie să devină o normă obligatorie pentru autoritățile publice".

Printre inițiativele destinare stimulării dezvoltării economice și diminuării presiunii administrative asupra mediului de afaceri se numără adoptarea Legii prevenirii, care ar oferi un grad sporit de protecție a businessului în fața organelor statului; instituirea funcției de Avocat al businessului – instituție, care ar asigura protejarea drepturilor mediului de afaceri și ar facilita comunicarea dintre agenții economici și structurile statale; amendarea legislației în scopul asigurării implementării cerințelor privind consultarea publică preventivă a proiectelor de acte normative cu caracter regulatoriu și/sau economico-social. 

O altă modificare propusă este în privința aplicării TVA în agricultură care prevede revenirea "la subvenționarea diferenței dintre cota standard și cea redusă, astfel încît să fie eliminate problemele grave cu care se confruntă acum sectorul, și în special industria prelucrătoare și ramura zootehnică".

Advertisement

"Această măsură va impulsiona și exporturile de producție agricolă", susține Igor Dodon.

De asemenea se propune unificarea cotelor de contribuții sociale și medicale achitate la bugetele respective, astfel încît în loc de 4 plăți, să fie efectuată doar una, ceea ce ar simplifica semnificativ activitatea economică, dar și ar crea posibilități de diminuare a poverii fiscale cumulative aferente acestor contribuții.

Inițiative cu caracter social

Cât despre inițiativele cu caracter social, printre ele se numără introducerea mecanismului de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, care ar permite ajustarea la timp a mărimii pensiilor la evoluția prețurilor; instituirea măsurilor suplimentare de protecție socială a persoanelor cu venituri mici în perioada rece a anului, sporind mărimea alocației și plafonul venitului eligibil; garantarea pe o perioadă echitabilă a dreptului la pensie pentru limita de vîrstă pentru urmași, în cazul decesului persoanei asigurate; implementarea măsurilor pro-active de susținere a familiilor cu copii conform necesităților, inclusiv aplicarea modelului ”capital maternal”.

Se mai propune majorarea substanțială a limitei maxime permise spre deducere a cheltuielilor suportate pentru alimentarea angajaților.

"Este o măsură mai eficientă de asigurare a alimentației salariaților, care elimină costurile suplimentare pentru angajat și buget, caracteristice ”schemei cu tichetele de masă”, introduse din interese de business al guvernării precedente", susține președintele Dodon.

O altă inițiativă prevede replicarea mecanismului de acordare a compensațiilor din bugetul de stat aplicat în conformitate cu programul ”Prima Casă” pentru beneficiarii de credite ipotecare standard (angajate în afara acestui program), care întrunesc criteriile stipulate în legea respectivă – vârsta pînă la 45 de ani, costul locuinței limitat, loc oficial de muncă în Republica Moldova.

Președinția susține că va continua consultările cu reprezentanții mediului de afaceri și liderii sindicali în scopul soluționării problemelor identificate. Soluțiile propuse vor fi promovate în cei mai restrînși termeni. Oportunitati