Criza financiară a lovit în Partidul Democrat din Moldova

shadow
Miercuri, 24.07.2019 09:55   1418
Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a anunțat în cadrul unei emisiuni la postul TV8 că situația financiară a partidului este una dificilă și că s-au format datorii la arenda încăperilor.

„Astăzi am vorbit la acest subiect că trebuie să facem totalurile și să vedem cum s-a întâmplat totul pentru că noi acum trebuie să calculăm orice bănuț”, a declarat președintele de onoare al PDM la TV8.

În căutare de sponsori

Potrivit lui Diacov, aceste datorii vor fi acoperite inclusiv din banii pe care îi primește partidul din bugetul statului. „Noi avem și ceva economii și cred că ne va permite să trăim o perioadă, dar va trebui, în orice caz, să căutăm sponsori”, a afirmat Diacov.

De notat că raportul financiar pentru prima jumătate a anului 2019 arată că PDM a avut cheltuieli de 43,1 milioane lei, de 2,5 ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cheltuielilor se datorează în special campaniei electorale pentru parlament.

Cele mai mari cheltuieli au fost pentru campania electorală - 20,28 milioane lei, presă și materiale promoționale - circa 18,1 milioane lei, iar pentru întreținerea și locațiunea sediilor - 2,8 milioane lei.

Pentru comparație în prima jumătate a anului trecut pentru întreținerea și locațiunea sediilor s-au cheltuit 1,7 milioane lei, adică cu 1,1 milioane mai puțin.

Advertisement

Raportul financiar mai relevă că în prima jumătate a anului PDM a câștigat 27,3 milioane lei, din care 15,4 milioane din cotizații, 8,1 milioane lei - din donații, iar 3,7 milioane lei din subenții de la stat.

PDM mai are un sold de 6,7 milioane lei

În consecință la finele lunii iunie 2019, PDM avea un sold de 6,7 milioane lei, din care 5,8 milioane lei sunt subvenții de la bugetul de stat, iar restul donații, cotizații etc.

Altfel spus PDM are încă destui bani în vistierie, dar fără sponsori nu va mai putea să cheltuie sume enorme, de zeci de ori mai mari decât concurenții pentru campanii electorale sau de promovare în mass-media.

De altfel datele PDM arată că în prima jumătate a acestui an PDM a încasat din donații de la persoane fizice peste 8,1 milioane lei, iar fostul lider al partidului Vladimir Plahotniuc nu apare printre donatori.

Dumitru Diacov s-a arătat nedumerit în legătură cu faptul că în raportul fianciar al PDM pentru prima jumătate de an, la capitolul finanțatori nu este indicat și  numele lui Vladimir Plahotniuc. „Nu știu cum s-a întâmplat că numele lui nu se află acolo”.

Totodată dacă în celelate luni donațiile în vistieria partidului curgeau gârlă, apoi în iunie, au făcut donații doar șase persoane, care au donat în total 12.000 de lei.

Proprietar, o firmă cu conexiuni în offshore

Mai adăugăm că luxosul sediu în care se află în prezent PDM aparține unei firme cu asociați din offshorul Belize 

Oficial noul sediu aparține firmei Constar Invest SRL, care la începutul anului 2017 a preluat imobilul de la Partidului Comuniștilor. Firma este deținută de Jarrow Business SA, o companie offshore din Belize, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari ai imobilului.

O investigație RISE Moldova a arătat că Jarrow Business SA este reprezentată, prin procură, încă din 2006, de moldoveanul Serghei Noscov. Tot el a fost cel care, în numele companiei offshore, l-a numit pe Serghei Dașevskii administrator al firmei Constar Invest SRL.

Potrivit RISE Moldova Noscov este un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc. Una dintre aceste afaceri este Nobil Club SRL, care administrează hotelul Nobil. RISE Moldova a arătat anterior că, în 2005, Noscov a devenit administrator și asociat unic al companiei, iar câteva luni mai târziu, a numit-o administrator al Nobil pe Cezara Salinski – asociată a lui Vlad Plahotniuc și a lui Andrian Candu la Prime Management SRL.Oportunitati