Cea mai mare tranzacție din istoria Bursei. OTP a plătit circa 1,48 miliarde lei pentru Mobiasbancă

shadow
Marţi, 23.07.2019 07:00   3702
Pe 22 iulie 2019, în cadrul a două trazacții la Bursa de Valori a Moldovei au fost vândute două pachete de acțiuni ale băncii Mobiasbancă-Groupe Societe Generale SA.

Un pachet de 76,69% de acțiuni aparținea direct grupului francez Societe Generale, iar altul de 20% - BRD-Groupe Societe Generale din România, bancă la fel aflată sub controlul grupului francez, care a intrat în capitalul Mobiasbancă în anul 2007.

Preț de 15 ori mai mare, decât cel nominal

Prețul de vânzare al unei acțiuni a fost de 152,57 lei, de 15,2 ori mai mare decât prețul nominal de 10 lei. Valoarea totală a tranzacției a fost de 1.475,2 milioane lei, sau 83,96 milioane de dolari (circa 75 milioane de euro).

Este cea mai mare tranzacție din acest an și din istoria Bursei de Valori a Moldovei (BVB).

Astfel valoarea ei este de două ori mai mare decât cea de vânzare a pachetului de circa 63,9% de acțiuni a Moldindconbank din martie 2019.

În consecință valoarea de piață a Mobiasbancă a fost estimată la circa 87 milioane de dolari.

Chiar dacă Mobiasbancă este a patra ca mărime bancă din Moldova și are o cotă de piață de două ori mai mică decât Moldindconbank, prețul de vânzare a fost de aproape două ori mai mare decât în cazul fostei bănci a lui Platon.

Cine este cumpărătorul

Cumpărător este OTP Bank Nyrt din Ungaria, obiectivul strategic al căreia este "de a constitui cel mai mare și de succes grup bancar universal din Europa Centrală și de Est".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Bursa și tranzacții   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati