Cine a preluat controlul companiei de asigurări Moldasig, după intervenția președintelui Dodon

shadow
Marţi, 23.07.2019 07:50   2962
Pe 22 iulie 2019, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis preluarea controlului asupra companiei de asigurări Moldasig, invocând prevederile Legii cu privire la asigurări.

Consiliul de Administrație a decis ”preluarea de către autoritatea de supraveghere în gestiune nemijlocită a acțiunilor suspendate și nou-emise ale ”MOLDASIG” SA în cuantum de 480000 unități (79,98%), ...prin exercitarea tuturor drepturilor și obligațiilor acționarului, și instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” SA”, se arată într-un comunicat de presă al CNPF.

Moldasig ar avea active de 600 milioane lei

Decizia Comisiei vine la câteva zile după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde reprezentanții CNPF au prezentat un raport cu privire la situația de pe piață.

După această ședință președintele Igor Dodon a declarat că a fost sistată vânzarea companiei de asigurări Moldasig cu 15 milioane de lei, în timp ce compania are active de 600 de milioane de lei.

"Există riscuri în ceea ce ține compania de asigurări Moldasig și nu atât de activitatea acestei companii, cât de înstrăinarea acestei companii de către stat. Reamintesc că atunci când au fost supuse sechestrului în contextul fraudei bancare a pachetului de acțiuni Moldindconbank, a fost și Moldasig.

Advertisement

În următoarele zile se planifica vânzarea acestei companii de asigurări, care are active de peste jumătate de miliard de lei. Se încerca înstrăinarea cu 15 milioane de lei. A fost sistată această vânzare și s-a luat decizia ca statul să rămână în continuare proprietar, să reevalueze și să vândă la un preț real de piață", a declarat șeful statului.

Potrivit lui, bani din vânzarea Moldasig vor fi utilizați pentru recuperarea furtului miliardului din sistemul bancar.

Conexiuni cu Platon și Plahotniuc

Menționăm că Moldasig este în prezent a doua ca mărime companie de asigurări din Moldova și a făcut parte din imperiul financiar al afaceristului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare. 

În 2016 companiile afiliate lui Platon ce dețineau circa 80% din acțiunile Moldasig, au fost blocate și obligate să vândă acțiunile. Ulterior ca urmare a eșecului la vânzare, Modlasig a emis noi acțiuni, care au fost expuse de câteva ori la vânzare, prețul scăzând de câteva ori.

Ultima dată, în luna mai 2019, la Bursă au fost expuse spre vânzare trei pachete de circa 80% din capitalul Moldasig la un preț total de doar 15 milioane lei, de aproape patru ori mai ieftin decât anterior.

În perioada cât acțiunile erau de vânzare, Moldasig, a fost implicată în mai multe operațiuni și tranzacții ce aveau legătură cu activele liderului democrat Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, Moldasig împreună cu Asito ar fi semnat la finele lunii septembrie 2018, un contract de cumpărare a unui teren de peste 10 hectare din Chișinău, care anterior ar fi aparținut companiei Finpar Invest, afiliată lui Vladimir Plahotniuc. Oportunitati