Ce spune Procuratura Generală despre dosarul lui Plahotniuc din Elveția

shadow
Luni, 22.07.2019 13:53   1090
Procuratura Generală susține că nu a tăinuit informații despre solicitări, venite de la organele de drept din Elveția, în privința unei investigații privind spălarea de bani pe numele lui Vladimir Plahotniuc și a altor persoane și spune că nu ar fi tergiversat răspunsul din partea Procuraturii către partea elvețiană.

Pe 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepționat, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Moldova, "o scrisoare prin care autoritățile elvețiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidențialității, că ar deține informații referitor la unele tranzacții suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova și oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituțiilor de drept din Elveția dacă au nevoie de mai multe informații pentru a le investiga".

"A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Molodova a răspuns autorităților din Elveția că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacții. Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepționat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveția, prin care au fost prezentate unele informații suplimentare", se arată într-un comunicat al instituției.

Procuratura Generală spune că a expediat neîntârziat respectiva informație Procuraturii Anticorupție, fiind dispusă începerea acțiunilor pe marginea acestui demers.

Advertisement

Totodată Procuratura Anticorupție a autorizat la judecătorul de instrucție ridicarea informației bancare de la instituțiile financiare din Elveția, a pregătit cererea de comisie rogatorie către autoritățile de drept din Elveția, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.

"Imediat ce vor fi traduse, setul de acte va fi expediat autorităților elvețiene, conform demersului și cu respectarea termenului în care au fost solicitate de către autoritățile competente ale Elveției", susține Procuratura Generală. 

Menționăm că Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Internele (MAI) al Republicii Moldova, a anunțat că MAI a intrat în posesia unei scrisori din partea autorităților elvețiene. Potrivit acestora, autoritățile moldovenești urmau să confirme că au primit informații ce indicau că există suspiciunii de spălare de bani pe numele lui Vladimir Plahotniuc, termenul limită fiind 21 iunie.

„Scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului Eduard Harunjen la Procuratura Anticorupție Adrianei Bețișor. Documentul însă a fost tăinuit de aceștia și instituțiile pe care le reprezentau în vederea obstrucționării oricăror anchete penale și internaționale împotriva lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat Andrei Năstase.

De asemenea, ministrul a mai precizat că Vladimir Plahotniuc va fi dat în căutare internațională, iar în curând ar urma să fie extrădat în Republica Moldova.

Totodată Andrei Năstase a solicitat demararea imediată a unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale care să aibă drept subiect această tăinuire.

"Vinovații trebuie să răspundă imediat. Cer intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat și solicitarea de către aceștia a ridicării imunității procesuale a lui Plahotniuc, Șor și alții și anunțarea acestora în căutare internațională”, a mai spus ministrul.Oportunitati