Şi în următorii 5 ani vom depinde de livrările de gaze de la Gazprom - Maia Sandu

shadow
Duminică, 21.07.2019 12:11   2307
Premierul moldovean, Maia Sandu susține într-un interviu la Radio France International (RFI) că dacă nu se va ajunge la o înțelegere, până la sfârșitul acestui an, privind tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei, Moldova ar putea să aibă "probleme cu asigurarea de gaze naturale chiar dacă semnăm un contract cu Gazprom”.

Totodată, Maia Sandu anunță că cel mai probabil, până la sfârșitul anului, va ajunge în Rusia pentru a negocia un nou contract de furnizare a gazelor naturale.

Tranzitul de gaze prin Ucraina, crucial

”Aici există o problemă. Este o dispută între Rusia și Ucraina cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei. Dar se discută despre acest lucru. Despre această problemă se știe și la Bruxelles și la Moscova, și la Kiev. Sperăm să se ajungă totuși la o înțelegere între Rusia și Kiev cu privire la tranzit”, afirmă Maia Sandu în interviul pentru RFI.

Cât despre vizita în Rusia, premierul spune că a fost o invitație mai neoficială sau informală, pe care o examinează.

Advertisement

"Ne dorim să existe niște rezultate concrete. De exemplu, ne dorim să scoatem anumite impedimente care există astăzi la exporturile noastre în Rusia. În momentul în care reușim să pregătim la nivel tehnic niște eventuale soluții, o să venim cu informații mai concrete”, dă asigurări șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

Şi în următorii 5 ani vom depinde de Gazprom

În privința gazoductul Ungheni - Chișinău, Maia Sandu spune că acesta să devină funcțional și să fie o alternativă reală în asigurarea cu gaze pentru Republica Moldova, doar că procesul va mai dura..

”Va mai dura. Am discutat acest subiect cu partenerii din România în cazul vizitei pe care am avut-o acum ceva timp și chiar dacă pe segmentul Republicii Moldova, pe teritoriul nostru, lucrurile se pot finaliza destul de repede, pe teritoriul României vor mai continua lucrările de lărgire a țevii ca să poată fi majorat volumul gazului transporta. Acolo o să mai ia câțiva ani”, afirma premierul.

”Încercăm să vedem cum pot fi urgentate lucrările. Și mai important pentru a primi o cantitate suficientă sau mai mare de gaze e nevoie să se realizeze anumite proiecte de interconectare care depășesc România. Ține de proiectul transbalcanic. Aceste lucruri se vor întâmpla în câțiva ani. Trebuie să fim conștienți că în următorii 5 ani o să avem în continuare această dependență de singurul furnizor de gaze naturale care este Rusia”, mai declară Maia Sandu pentru RFI.

De notat că zilele trecute și unul din foștii miniștri din guvernul Filip a recunoscut că gazul din România nu va ajunge în Moldova nici în acest an și nici la anul.Oportunitati