Confuzie la nivel înalt privind licența duty-free din regiunea separatistă

shadow
Duminică, 21.07.2019 08:14   5373
Autoritățile susțin că au retras licența pentru activitatea magazinelor duty-free de pe teritoriul regiunii transnistrene eliberată companiei Altai SRL din orașul Camenca. Extrasele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată o altă situație.

Update: 7.20, 23 iulie 2019

Vineri, 19 iulie, am publicat o știre despre faptul că datele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată că Agenția Servicii Publice (ASP) nu i-a retras încă firmei Altai SRL licența pentru activitatea de duty-free.

Licență retrasă ca urmare a sesizării din partea SIS

În aceeași zi, am fost sesizați de Direcția comunicare și protocol a Guvernul Republicii Moldova privind faptul că informația nu ar fi corectă și că licența companiei Altai SRL pentru activitatea de duty-free, a fost retrasă încă pe 16 iulie 2019, de către ASP. Totodată ne-a fost remisă și decizia ASP privind retragerea licenței.

Documentul arată că decizia a fost emisă după două sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate: din 5 iulie și din 16 iulie 2019 și ca urmare a constatării „nerespectării condițiilor de licențiere”, prevăzute în art.951 alin.(5) din Codul Vamal - „Mărfurile admise spre vînzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantități destinate uzului personal. Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje și în cantități uzuale pentru comerțul cu amănuntul”.

În consecință Agenția Servicii Publice a decis pe 16 iulie, de a „retrage licența seria А MMII nr.057270 din 20.06.2017, eliberată SRL „АЛТАЙ” pentru genul „activitatea magaziпelor duty-frее””. 

Totodată, ASP a obligat SRL „АЛТАЙ” ca „în decurs de 10 zile luсrătоаrе de lа data adoptării” deciziei, să depună lа Agenția Servicii Publice licența retrasă.

Firma mai are o altă licență?!

Am verificat iarăși registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova, care arată că într-adevăr licența пr.057270 din 20.06.2017 are statutul „retragere”.

Pe de altă parte, același registru arată că SRL „АЛТАЙ” poate activa în continuare pentru că mai are valabil un alt act permisiv, emis de ASP pe 11 iunie 2019 și care este valabil din 20 iunie și până pe 20 decembrie 2019.

Actul se numește „Licență pentru activitatea magazinelor duty-free (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free”.

O clarificare a acestei situații poate oferi doar Agenția Servicii Publice. 

Mai adăugăm că vineri, 19 iulie 2019, Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședință plenară, abrogarea mai multor articole din Codul vamal, care potrivit autorilor va duce la „sistarea activității magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova”.

Advertisement

Potrivit autorilor, organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un șir de deficiențe la implementarea respectivelor prevederi, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele duty-free.

Cine a permis duty-free în regiunea separatistă

Amintim că în aprilie 2015, Guvernul Gaburici și-a asumat răspunderea pentru o serie de modificări la legislație, inclusiv la Codul Vamal, care au permis deschiderea și activitatea legală a magazinelor duty-free în regiunea separatistă.

Peste câteva luni, în septembrie 2015, ca urmare a presiunilor din parte unor state UE, Guvernul Streleț a abrogat prevederile din Codul Vamal ce permiteau activitatea magazinelor duty-free în Transnistria, doar că acestea nu au mai ajuns a fi aprobate și de Parlament.

Singura firmă din regiunea separatistă care, în 2015 a obținut de la Camera de Licențiere a Republicii Moldova, licență de activitate comercială pentru magazinele duty-free a fost Alvi Grup. Compania a fost înregistrată pe 18 februarie 2015, în satul Caterinovca (Camenca, Transnistria) de un localnic. Potrivit unor surse, proprietar real este un milionar din Chișinău în colaborare cu persoane de la Tiraspol.

La începutul lunii septembrie 2015, autoritățile de la Chișinău au suspendat licența Alvi Grup, doar că o instanță din Rezina a constatat că decizia a fost una abuzivă și a obligat Camera de Licențiere să restabilească drepturile firmei Alvi Grup.

Venituri de sute de milioane

Şi autoritățile de la Tiraspol au suspendat atunci licențele de activitate comercială pentru magazinele duty-free, deținute de această companie. În plus Alvi Grup a fost impusă să achite toate taxele vamale pentru mărfurile importate, care au fost puse în vânzare liberă. E vorba de taxe vamale de 300.000 de euro și accize de circa două milioane de ruble transnistrene (circa 150.000 de euro la cursul de atunci).

În 2016 ca urmare a unor scandaluri legate de implicarea firmei Alvi Grup în scheme ilicite de export a fructelor din UE, cu certificate moldovenești, activitatea acesteia a fost suspendată. Locul i-a fost luat însă de firma Altai, care își continuă nestingherit activitatea de atunci și până în prezent.

Firma Altai a fost fondată în anul 2015, în Camenca, și are un singur asociat - Elena Yakunina, care este mai o persoană proxy, iar beneficiarul final potrivit unor surse, este grupul Sheriff controlat de oligarhul local Victor Gușan.

Compania însă este una prosperă. Anul trecut Altai SRL, care are doar 16 angajați, a avut o cifră de afaceri de circa 475 milioane de așa-zise ruble transnistrene, sau aproximativ 26 milioane de euro (peste jumătate de miliard de lei), fiind una dintre cele mai mari companii din regiune, depășind la acest capitol până și pe gigantul Kvint.

Compania nu a achitat taxe vamale și alte contribuții în bugetul Moldovei, în timp ce în cel al autoproclamatei rmn în 2018 a contribuit cu circa 87 milioane de așa-zise ruble transnistrene, sau circa 4,8 milioane de euro (aproape 100 milioane lei), fiind o sursă importantă de venit pentru autoritățile separatiste.

P.S. Menționăm că a doua zi după apariția articolului, Agenția Servicii Publice a venit cu unele precizări susținând că „Altai SRL din regiunea transnistreană dispunea de o singură licență de activitate a magazinelor duty-free cu numărul documentului 057270 și nu existau două licențe”.

Potrivit ASP, „confuzia s-a creat în urma unei erori tehnice a sistemului electronic, în unul dintre aceste cazuri, statutul documentului a rămas „Valabil”, când, de facto, acesta era „Retras”. Eroarea a fost rectificată, iar în acest moment, în sistemul electronic al Registrului actelor permisive, ambele statuturi ale licenței au caracterul „retras”. 

Despre această decizie a fost informat Corpul de Control al Prim-ministrului, agentul economic, precum și Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Vamal, dar și Serviciul Fiscal de Stat. Potrivit ASP, firma Altai nu mai activează, informația fiind confirmată de către Serviciul Vamal. 

Citiți și:

Schemă de contrabandă cu țigări realizată cu ajutorul Guvernului Moldovei

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati