De ce tariful la energie va crește cu 15% în nordul țării, iar la Chișinău și sudul țării - cu 3,2%

shadow
Sâmbătă, 20.07.2019 08:23   4571
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) propune spre examinare majorarea cu 14,9%, până la 2,19 lei/kWh a tarifului la energia electrică furnizată de FEE Nord și cu 3,2%, până la 1,85 lei pentru un kilowatt/oră la energia furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL.

Octavian Calmîc, director al ANRE.explică pe o rețea de socializare cauzele ce au dus la necesitatea unor astfel de majorării.

La compania statului cheltuielile de personal sunt de 2 ori mai mari decât la Fenosa

Astfel, ANRE propune că tariful de distribuție a energiei electrice pentru RED Union Fenosa SA să fie redus de la 51,6 bani/kWh la 49 bani/kWh sau cu 5% mai puțin decât cel în vigoare, iar pentru SA RED Nord de la 81,7 bani/kWh la 72,5 bani/kWh sau cu 11,3% mai mic.

"Țin să menționez ca aceste tarife sunt parte componentă a prețului de reglementare pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, de aceea este importantă monitorizarea lui dar și a fiecărui component de preț in parte", explică directorul ANRE.

Totodată el menționează că tariful de distribuție pentru RED Nord SA – întreprindere gestionată de către stat, este cu mult mai mari decât cele aferente RED Union Fenosa SA.

"Motivele de bază fiind: modele de business diferite; dimensiunea piețelor de furnizare si calitatea portofoliului de clienți; densitatea consumatorilor; costurile operaționale; personalul personalului scriptic angajat; pierderile în rețea etc", susține Calmîc.

Advertisement

El aduce ca exemplu câțiva indicatori și anume: concentrația consumatorilor în zona de distribuție a companiei RED Union Fenosa este mai mare de câteva ori față de RED-Nord, iar datorită modelului de business selectat cheltuielile de personal din contra sunt disproporționate: la RED Union Fenosa - 71,3 milioane lei pe an, iar la RED-Nord - 156,3 milioane lei respectiv.

"Sunt convins că sunt rezerve majore de eficientizare și optimizare a costurilor operaționale la companiile de distribuție", afirmă directorul ANRE.

Care va fi tariful final pentru consumatorii casnici

Pentru consumatorii casnici sunt importante tarifele de furnizare a energiei electrice atât pentru Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie SRL, cât și pentru FEE Nord SA, gestionată de către stat.

Astfel, urmare analizelor efectuate asupra costurilor operaționale, prețului de achiziție a energiei electrice, tarifelor de distribuție, investițiilor efectuate și ratei de schimb valutar ANRE propune spre aprobare următoarele prețuri de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici:

GNF Furnizare Energie SRL a solicitat tariful de 1,94 lei/kWh sau cu 15 bani sau 8,6% mai mult față de tariful in vigoare (1,79 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 1,85 lei/kWh sau cu o majorare de 3,2%;

FEE Nord SA a solicitat tariful de 2,34 lei/kWh sau cu circa 42,8 bani sau 22,46% mai mult față de tariful in vigoare (1,91 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 2,19 lei/kWh, în creștere cu 14,9%.

Este de notat că pe parcursul anului 2018 tarifele au fost micșorate de la 1,99 lei/kWh la 1,79 lei/kWh pentru GNF Furnizare Energie SRL și de la 2,12 lei/kWh la 1,91 lei/kWh pentru FEE Nord SA.

Cauzele ce au dus la necesitatea unei majorări de tarife

"Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector", explică Octavian Calmîc.

Potrivit lui pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani.

"De aceea, conducându-ne de politica BNM s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019. În pofida celor menționate, confruntarea pozițiilor și informațiilor prezentate de operatori din piață și ANRE va avea loc într-o ședință publică la începutul lunii august", mai adaugă șeful de la ANRE.Oportunitati