Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru 14 - 19 iulie 2019

shadow
Sâmbătă, 20.07.2019 06:12   895
Săptămâna care se încheie a fost generoasă la evenimente. Aflăm că Șor a fost recunoscut fugar, iar una dintre firmele lui se află sub asediul autorităților. În același timp Uniunea Europeană anunță că va relua finanțarea Republicii Moldova.

SISTEMUL BANCAR ȘI ASIGURĂRILE

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis să aplice o serie de măsuri mai aspre față de Klassika Asigurări, ce ar face parte din imperiul deputatului Ilan Șor, condamnat la 7,5 ani închisoare.

* * *

A treia ca mărime bancă din Moldova, Victoriabank, are un nou vicepreședinte al Comitetului de Direcție. Este grecul Nectarios Vrongistinos. Detalii despre noul vicepreședinte la Victoriabank.

GESTIONAREA BANILOR PUBLICI

Estimările Ministerului Finanțelor arată că volumul cheltuielilor de personal din Bugetul Public Național va fi mai mare. Cheltuielile de personal din bugetul public pentru 2019 vor fi mai mari cu 700 de milioane lei.

* * *

Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că un grup criminal organizat ar încerca să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca , care aparține Confederației Naționale a Sindicatelor. Cine este noul proprietar al sanatoriului „Zolotaia Niva” din Sergheevca.

* * *

Biroul Național de Statistică anunță că în anul 2018 în Republica Moldova erau 55.700 de întreprinderi mici și mijlocii, care reprezintă circa 98,7% din numărul total de întreprinderi. Întreprinderile mici și mijlocii sunt de 2,65 ori mai profitabile decât cele de stat.

ENERGETICA

Deși liberalizarea pieței energetice a RM a fost anunțată în 1996, aceasta este departe de a fi realizată real. Unii pași par a fi pe contrasens și lovesc în consumatorii casnici. De ce cea mai ieftină energie din Moldova a ajuns pe mâinile unei firme cu beneficiari din Ucraina?

* * *

Președintele Igor Dodon a anunțat că autoritățile ar investiga tranzacția de vânzare a grupului Gas Natural Fenosa în Moldova. Vânzarea cele mai mari companii energetice din Moldova se amână.

* * *

Prețul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom se menține la un nivel mai mare de 230 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Advertisement

De la 1 septembrie acestea s-ar putea ieftini?

* * *

Noul șef al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz va fi, cel mai probabil, Vadim Ceban. Noul șef al Moldovagaz – Bașcanul interimar al UTA Găgăuzia?

* * *

Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început. Nici-un metru din gazoductul Ungheni-Chișinău încă nu a fost construit.

INVESTIȚII STRĂINE

Fratele președintelui Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit co-proprietar al companiei Arhplei Development (Архплей Девелопмент) din Rusia. Fratele lui Igor Dodon a ajuns partener de afaceri cu fiul procurorului general din Rusia.

* * *

Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare caută posibilități noi de a include Moldova în infrastructura internațională de certificare/testare. O corporație germană din domeniul certificării ar putea intra pe piața Moldovei.

* * *

Asociația Investitorilor Străini este gata să contribuie la perfecționarea legislației pentru atragerea investițiilor străine. Investitorii străini invită autoritățile la dialog.

SUBVENȚII ȘI FINANȚĂRI DIN STRĂINĂTATE

Vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare se află în vizită la Chișinău pentru discuții cu autoritățile moldovene. BERD promite extinderea asistenței pentru Moldova.

* * *

Fondul European de Investiții oferă suport financiar prin intermediul băncilor grupului ProCredit într-un program de 1,6 miliarde de euro pentru IMM-urile inovative din 11 țări, inclusiv Republica Moldova. Planul Junker ajunge și în Moldova.

* * *

În cadrul ședinței Consiliului Afacerilor Externe al UE s-a decis reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană a reluat sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

PIAȚA MUNCII

Îmbătrânirea și reducerea rapidă a populației din Europa Centrală și de Sud-Est ar putea afecta semnificativ creșterea economică și convergența cu economiile europene mai dezvoltate. Avertizare de la FMI.

LITIGII

În cadrul cauzei penale, inițiate pe faptul schemelor de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutungerie și alcool etilic se efectuează descinderi la sediile Serviciului Vamal și întreprinderii de stat Poșta Moldovei.

* * *

Președintele Igor Dodon a anunțat că licența pentru activitatea magazinelor duty-free de pe teritoriul regiunii transnistrene a fost suspendată. A se vedea detalii.

* * *

Un miliardar rus ar negocia cu reprezentanții afaceristului Ilan Șor preluarea Aeroportului Internațional Chișinău. A se vedea detalii privind negocierile.

* * *

Procuratura efectuează acțiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către un deputat în Parlament. Cel mai probabil e vorba de Ilan Şor.

* * *

Înalta Curte de Justiție din Londra a decis înghețarea unor active în valoare de 572 milioane de dolari aparținând unui miliardarul rus născut în Moldova. Firma ce a investigat frauda bancară a contribuit la înghețarea activelor unui miliardar rus.Oportunitati