BERD promite extinderea asistenței pentru Moldova

shadow
Vineri, 19.07.2019 13:35   873
Alain Pilloux, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și Matteo Patrone, directorul general pentru Ucraina, Moldova, Belarus și Caucaz, se află în vizită la Chișinău pentru discuții cu autoritățile moldovene.

Delegația BERD, inclusiv Angela Sax, directore BERD în Moldova, s-a întâlnit cu premierul Maia Sandu, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, ministrul Economiei Vadim Brînzan și ministrul Finanțelor Natalia Gavriliță.

Discuțiile s-au axat pe reformele atât de necesare țării, mediul de afaceri, modalitățile de finanțare a companiilor autohtone în vederea creării mai multor locuri de muncă, sprijinirea dezvoltării infrastructurii și creșterea fluxului de investiții străine în țară.

Vicepreședintele Pilloux a apreciat recentul acord cu FMI, care reprezintă angajamentul Republicii Moldova față de reforme, inclusiv conformarea fiscală și modernizarea sectorului bancar. Acesta a mai salutat anunțul Uniunii Europene pecum că aceasta este gata să deblocheze fonduri de asistență.

Advertisement

În discuția cu premierul Sandu, Pilloux a menționat că BERD rămâne pe deplin angajată față de Moldova.

"După progresul din sectorul bancar, țara are nevoie de continuarea reformelor pentru a crea un climat de afaceri stabil și credibil. Condițiile mai favorabile pentru investitori locali și străini vor ajuta companiile să crească, să creeze locuri de muncă și vor contribui la diminuarea migrației din țară. Banca este pregătită să mărească numărul de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) cărora le oferă consultanță în afaceri, să ajute la creșterea accesului la finanțare prin intermediul băncilor locale, să contribuie la modernizarea întreprinderilor de stat și să finanțeze proiecte ce au impact direct asupra vieților oamenilor, precum sunt cele de îmbunătățire a managementului deșeurilor, transportului public și serviciilor de sănătate", a declarat oficialul de la BERD.

Totodată el a adăugat că instituția pe care o reprezintă este gata să susțină "programul de reforme a guvernului prin investiții, consultanță și asistență tehnică”.

BERD este un investitor instituțional cheie în Moldova și până în prezent a investit peste 1,2 miliarde de euro. Banca oferă consultanță în afaceri și a ajutat peste 1000 de companii să-și îmbunătățească performanța.Oportunitati