Cei care au plecat nu se vor întoarce! Investitorii străini invită autoritățile la dialog

shadow
Vineri, 19.07.2019 06:15   1340
Asociația Investitorilor Străini (FIA) este gata să contribuie la perfecționarea legislației pentru atragerea investițiilor străine și îndeamnă autoritățile Moldovei să continue dialogul constructiv cu mediul de afaceri.

Într-un interviu acordat ziarului Logos-press, Alexander Koss, președintele FIA și spicherul Comitetului de Conducere al companiei Sudzucker Moldova, a declarat că, în prezent, Asociația finalizează pregătirea celei de-a șasea ediții a „Cărții Albe”, o compilație de propuneri de reglementare a cadrului legislativ, elaborată și publicată sistematic, pe parcursul mai multor ani, de către experți înalt calificați ai celor mai mari companii cu investiții străine.

Investitorii susțin procesul de „deoligarhizare a țării”

Președintele FIA susține că Asociația așteaptă ca „potențialul intelectual al celor mai buni experți din țară să fie apreciat și folosit”, iar dialogul constructiv dintre noul guvern și FIA „să continue în beneficiul cetățenilor”.

Potrivit lui, FIA alături de toate întreprinderile moldovenești susține procesul de „deoligarhizare a țării”, dar, în același timp, consideră că noile autorități nu trebuie să cadă pradă tentației „de a implica în acest proces toate instituțiile guvernamentale”.

Advertisement

„Au fost deja operate concedieri nerezonabile ale persoanelor care s-au manifestat prin competență. Între timp, este important ca operațiile complexe și subtile, de care depinde viața și sănătatea organismului, respectiv a statului, să fie efectuate de către profesioniști”, a menționat Koss.

În locul vechilor centre de influența pot apărea altele noi

Președintele FIA consideră că în Moldova se mențin riscurile menținerii vechilor scheme de influență coruptă asupra instituțiilor statului, precum și riscul concentrării patologice a puterii și apariția unor noi “centre decizionale”.

"Sunt convins că principalele riscuri nu sunt legate de alegerile viitoare și de probabilitatea revanșei vechillor elite politice. Cei care au plecat nu se vor întoarce. Dar riscul de a păstra vechile modele de influență coruptă asupra instituțiilor statului, riscul unei concentrări patologice a puterii și apariția unor noi "centre decizionale", specifice, informale, rămâne, din păcate", afirmă managerul.

În acest context, în opinia lui Alexander Koss, „este necesară o impunere constantă, consistentă, dar rigidă a legalității, inviolabilitatea principiului separării puterilor legislative, executive și judiciare”, precum și „asistență de specialitate pentru actuala clasă politică, în sensul de a evita deciziile pripite și neargumentate”.

"De exemplu, merită să ne gândim de două ori înainte de majorarea ratelor de impozitare, mai ales că o astfel de creștere nu a dus niciodată la o creștere proporțională a veniturilor bugetare", adaugă el.

Un alt caz este extinderea valabilității patentelor de comerț.

„În acest sens, aș vrea să punctez că ar fi foarte important ca și Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, care include reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, să își continue activitatea. Acest organ consultativ a fost finanțat de partenerii de dezvoltare și s-a dovedit a fi foarte eficient”, consideră președintele FIA.Oportunitati