UPDATE Când ASP a retras licenta companiei ce deține duty-free în regiunea separatistă

shadow
Vineri, 19.07.2019 07:45   1980
Președintele Igor Dodon a anunțat după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că licența pentru activitatea magazinelor duty-free de pe teritoriul regiunii transnistrene a fost suspendată. Datele de la Agenția Servicii Publice nu confirmă aceste informații

UPDATE 17.50: Am fost sesizați de Direcția comunicare și protocol a Guvernul Republicii Moldova privind retragerea încă de pe 16 iulie 2019, de către Agenția Servicii Publice a licenței companiei Altai SRL pentru activitatea de duty-free, Vom reveni cu alte detalii.

Știrea inițială

Potrivit lui Dodon licența pentru activitatea magazinelor duty-free din regiunea transnistreană, ar fi fost sistată deja de câteva zile.

Totodată el a menționat că există prevederi legale introduse în 2015 (de către guvernul Gaburici) care permit activitatea acestor magazine.

Președintele a precizat că în plenul Parlamentului va fi modificată legislația pentru a anula decizia de activitate a acestor magazine

Firma care deținea licență eliberată de autoritățile de la Chișinău pentru activitatea acestor magazine este Altai SRL din regiunea separatistă.

Advertisement

Datele din Registrul de stat al actelor permisive arată că firma deține în continuare "Licență pentru activitatea magazinelor duty-free (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free". 

Mai mult! valabilitatea acesteia a fost prelungită pe 11 iunie 2019 și este valabilă din 20 iunie și până pe 20 decembrie 2019.

În același timp, compania Dufremol SRL, ce deținea cea mai mare rețea de magazine duty-free controlată de afaceristul Ilan Şor, a rămas fără licență. Motivul este unul banal. A expirat teremenul de valabilitate a licenței vechi și alta nu a fost obținută.

Anterior, prim-ministra Maia Sandu a desecretizat o notă informativă pe care a primit-o de la organele de anchetă privind activitatea magazinelor duty-free.

Oamenii legii anunță că 75% dintre mărfurile vândute în aceste magazine au fost introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Tot acolo se menționează despre scheme organizate în regiunea transnistreană cu țigări cumpărate din magazinele duty-free, care ajungeau prin contrabandă în UE, precum și despre prejudiciile aduse statului din cauza impozitelor prea mici plătite.Oportunitati