Cine este noul proprietar al sanatoriului „Zolotaia Niva” din Sergheevca

shadow
Joi, 18.07.2019 18:07   2438
Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că un grup criminal organizat ar încerca să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca (Ucraina), care aparține Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova. Acesta deja a ajuns în proprietatea unei companii din Ucraina.

Potrivit ei, în spatele acestui abuz ar sta deputatul democrat Vladimir Andronachi. Ea a precizat că sanatoriul nu este proprietatea statului, ci a Sindicatelor, de aceea Guvernul nu poate să intervenă prin decizie și să stopeze ilegalitatea.

Un grup criminal

Maia Sandu a făcut apel către managementul Confederației să analizeze ce se întâmplă și să ia decizii respective.

"Există informații că un grup criminal organizat, cred că pot să-i spun așa, desfășoară o amplă operațiune de preluare a sanatoriului „Zolotaia Niva” din orașul Sergheevca, care aparține Confederației...În situația, când Procuratura Generală doarme în continuare și nu reacționează la aceste informații, Confederația trebuie să ia toate măsurile, să se întrunească în ședință pentru a opri aceste abuzuri care sunt împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu în debutul ședinței de Guvern.

Advertisement

Premierul a menționat că și alt sanatoriu, de aceasta dată al statului, ar fi pe cale de a fi privitazat: Truskaveț din Ucraina.

Cine a cumpărat sanatoriul

Pe de altă parte Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a declarat că sanatoriul „Zolotaia Niva”, începând cu luna ianuarie 2019 este înregistrat oficial în Registrul de Stat din Ucraina ca fiind proprietatea SRL Plai-Tur (ТОВ ПЛАЙ ТУР sau PLAY TOUR LLC din Ucraina).

"Fondatorul SRL Plai-Tur este Holdingul Moldsindbalneotur, structură subordonată Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care are 99,9% din fondul statutar al întreprinderii. CNSM nu deține informații privind implicarea unui grup criminal în privatizarea sanatoriului Zolotaia Niva", se arată într-un comunicat de presă al Sindicatelor.

Potrivit datelor din registrul comercial din Ucraina, firma Plai-Tur a fost fondată pe 15 noiembrie 2018, are un capital social de 40 milioane de hrivne ucrainene și doi asociați: Moldsindbalneotur - 99,9988% și Kherson Travel LLC - cu 0,0012%.

Beneficiar final - adică proprietarul de facto - ar fi cetățeanul român Eugeniu Buzgan, care deține 100% din capitalul Kherson Travel LLC.Oportunitati