Au fost suspendate toate operațiunile bancare de pe conturile companiei de asigurări Klassika

shadow
Marţi, 16.07.2019 10:27   2550
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis să aplice o serie de măsuri mai aspre față de compania de asigurări Klassika Asigurări, ce ar face parte din imperiul deputatului Ilan Șor, condamnat la 7,5 ani închisoare.

"Cuantificând riscurile adiționale gestiunii operațional-financiare în cadrul societății ”KLASSIKA ASIGURĂRI” SA, autoritatea de supraveghere a dispus prin Ordonanță „suspendarea operațiunilor bancare”, operarea cu mijloacele bănești și cu activele entității urmând a fi efectuate cu acordul prealabil al CNPF", potrivit autorității de reglementare.

Drepturile lui Ilan Şor suspendate

Amintim că o săptămână în urmă CNPF a decis efectuarea unui control tematic privind respectarea de către Klassika Asigirări SA a normelor privind calitatea activelor admise la acoperirea fondului asiguraților, nivelului ratei de solvabilitate și coeficientului de lichiditate la situația din 31 martie 2019, "precum și plenitudinii activelor la situația din 30.06.2019".

Advertisement

Totodată CNPF a decis avizarea acționariatului companiei Klassika Asigurări "privind suspendarea de jure a drepturilor de acționar, urmare a nerespectării Legii cu privire la asigurări". În ce au constat aceste încălcări nu este specificat, în comunicatul CNPF.

Administrația companiei a refuzat anterior să discute cu reporterul mold-street.com, invocând faptul că ar fi foarte ocupată.

Compania are în prezent un capital social de 26,95 milioane lei, deținut de firma Avantage SRL, afiliată familiei lui Ilan Şor. În consiliul de administrație al Klassika Asigurări apar mai multe persoane apropiate fostului primar de Orhei, inclusiv deputații Denis Ulanov și Viorel Melnic.

Avantage SRL are un capital social de 21,665 milioane lei, iar ca asociați sunt deputatul Ilan Şor (condamnat la 7,5 ani închisoare) cu o cotă de 0,89% (193.500 lei) și firma DFM SRL cu 99,1% (circa 21,47 milioane lei).

În afară de Klassika Asigurări, CNPF anunță că a luat act de rezultatele controlului tematic referitor la respectarea de către compania Acord Grup SA a cadrului normativ aferent calității activelor admise la acoperirea fondului asiguraților, nivelului ratei de solvabilitate și coeficientului de lichiditate la situația din 31 decembrie 2018.

Totodată, s-a decis de a prescrie acestei companii "conformarea necondiționată cerințelor regulamentare și remedierea lacunelor constatate de misiunea de control". Oportunitati