Avertizare de la FMI. Îmbătrânirea și scăderea populației va afecta economia Moldovei și altor state

shadow
Marţi, 16.07.2019 07:08   1532
Îmbătrânirea și reducerea rapidă a populației din Europa Centrală și de Sud-Est (ECSE) ar putea afecta semnificativ creșterea economică și convergența cu economiile europene mai dezvoltate, se arată într-un studiu al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Între țările cele mai afectate este menționată Republica Moldova, care dacă nu va reforma sistemul de pensii se va confrunta cu un deficit acut de forță de muncă în viitor.

"Reforma vârstelor de pensionare este probabil necesară în majoritatea țărilor din regiune, dar ar fi deosebit de benefică în Belarus, Moldova, Rusia, Turcia și Ucraina, atât din punctul de vedere al ofertei de forță de muncă, cât și al sustenabilității fiscale", se precizează în studiu.

Potrivit autorilor una din direcțiile reformeie sistemului de pensionare, inclusiv în Moldova este alinierea vârstelor de pensionare la speranța de viață, ceea ce implică creșteri semnificative față de vârstele actuale de pensionare (în special în rândul femeilor). 

De notat că fosta guvernare a inițiat o reformă a sistemului de pensii, care însă nu a fost dusă până la capăt.

Directorul adjunct al FMI, Tao Zhang, a declarat cu prilejul lansării studiului, că populația din regiune va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii și migrației, în timp ce forța de muncă ar putea scădea cu 25%.

Advertisement

Zhang se referă mai ales la membrii Uniunii Europene și la țările candidate care au făcut parte din blocul comunist. Aceasta pentru că mulți muncitori au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în Europa Occidentală.

"Reducerea ofertei de forță de muncă și scăderea productivității lucrătorilor în vârstă, împreună cu o presiune mai mare asupra finanțelor publice, ar putea costa țările aproximativ 1% din produsul intern brut pe an", a spus Zhang.

Venitul pe cap de locuitor în regiune ar crește până la 20% în 2050, la nivelul de 60% din nivelul Europei de Vest, de la nivelul actual de 52%.

"Fără presiunile demografice actuale, regiunea ar fi putut atinge 74% din nivelul veniturilor din Europa de Vest în aceeași perioadă", a spus Zhang.

Economia statelor membre ale UE din Europa Centrală și de Sud-Est sunt prognozate să crească în acest an între 2,6 și 4,6%. Pentru comparație, UE în ansamblul său ar urma să crească cu 1,4%.

Pentru a atenua perspectivele de slăbire a creșterii economice, țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est au la dispoziție măsuri cum ar fi angajarea mai multor lucrători străini, crearea de stimulente pentru întoarcerea muncitorilor calificați și încadrarea în muncă a mai multor femei și a persoanelor în vârstă.

Directorul FMI a sugerat, de asemenea, o utilizare sporită a tehnologiei, prin creșterea ratelor de penetrare a roboților. Oficialul FMI a recomandat, de asemenea, reforma învățământului și investițiile în formare și menținere.



Oportunitati