Nici-un metru din gazoductul Ungheni-Chișinău încă nu a fost construit

shadow
Luni, 15.07.2019 07:29   1960
Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare

Potrivit ambasadorului, lucrările efectuate se rezumă la amenajarea și organizarea șantierelor, împrăștierea și nivelarea primului strat de piatră, decopertarea solului fertil, lucrări de terasare sub fundații și ziduri de sprijin etc.

Citiți și:

Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

Cele mai avansate sunt la clădirile administrative de la Ghidighici, lucrările la care au fost lansate încă 5 luni în urmă, în plină campanie electorală pentru Parlament. Dar și aici se lucrează la fundații și zid de sprijin, sau amenajare șantier.

Nici-un metru de gazoduct

Cât despre țevi, apoi deocamdată încă nici-un metru de conductă nu a fost îngropat din acest proiect. 

Menționăm că la finele lunii aprilie, compania Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din România anunța despre finalizarea licitațiilor de achiziție a lucrărilor la toate cele 7 loturi de construcție a gazoductului de interconectare Iași - Ungheni – Chișinău, declarat încă în anul 2010, prioritate politică de către Republica Moldova. 

Totodată compania promitea că va emite la începutul lunii mai 2019, ordinul de începere a lucrărilor și trebuia să demareze predarea amplasamentului.

Advertisement

Ulterior nu a mai anunțat nimic, iar administrația a refuzat să comenteze situația.

În același timp s-a constatat că o companie din cadrul gigantului Grupo ACS din Spania a contestat rezultatele licitațiilor la 3 loturi. În plus compania a inițiat reconfigurarea traseului și scurtarea lui cu câțiva kilometri, ceea ce necesită o serie de aprobări de la autoritățile locale și centrale.

Amânare după amânare

De notat că în ultimii 10 ani am avut parte de promisiuni numeroase privind relaizarea interconexiunii gaziere moldo-române: de la Vlad Filat, la Iurie Leancă, Chiril Gabuirici și Pavel Filip. Nici una însă nu s-a adeverit.

Anul trecut, fostul ministru al Economiei Chiril Gaburici susținea că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata în acest an.

La finele lunii iunie, noul ministru Vadim Brânzan a menționat că ar exista anumite probleme birocratice în calea realizării acestuia, cu care se confruntă Transgaz și subsidiara sa din Moldova, Vestmoldtransgaz. Ministrul nu a oferit însă detalii referitor la aceste probleme, dar a menționat că cei de la Transgaz ar fi promis că până la finele anului 2019 gazoductul va fi gata în proporție de 90%.

Ulterior Transgaz a publicat „Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”, care scoate la iveală faptul că darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021.

Citiți și:

Un alt gazoduct inutil? S-a decis cine va construi conducta Ungheni-ChișinăuOportunitati