Batem pasul pe loc! Obligația de emitere a facturii fiscale electronice se amână încă cu un an

shadow
Vineri, 12.07.2019 19:20   878
Factura fiscală în format electronic, emisă de către agenții economici în cadrul operațiunilor de achiziții publice, va fi obligatorie abia din 1 iulie 2020.

Parlamentul a aprobat în prima lectură, în ședința plenară de vineri, 12 iulie, modificarea termenului de punere în aplicare a normei respective, substituind data de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

Asta chiar dacă E-Factura a devenit deja obligatorie de la 1 iulie la contractele de achiziții.

Motivele amânării cu un an a implementării modificărilor legislative sunt de natură tehnică și financiară din partea agenților economici, susține autorul proiectului, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu.

Potrivit lui urmează a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Autorul mai constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile.

Advertisement

De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Deputatul BE ACUM Dumitru Alaiba s-a arătat dezamăgit că proiectul de implementare a e-facturii în domeniu se amână deja de câțiva ani. „Știu că trebuie să mergem înainte cu acest proiect, dar tare sper că aceasta este ultima amânare. Nu pun la îndoială necesitatea acestei decizii, acum. Doar regret că batem pasul pe loc”, a declarat parlamentarul.

Citiți și:

Inovație fiscală: în loc de două va fi doar o factură

Menționăm de la 1 iunie 2019, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA în cadrul achizițiilor publice pe teritoriul țării, subiecții impozabili sunt obligați să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică (e-factura).

Prevederile în cauză însă nu se aplică pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicații electronice și serviciile comunale.Oportunitati