Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru 7 - 13 iulie 2019

shadow
Duminică, 14.07.2019 07:10   1088
Spargere la o sucursală a Moldova Agroindbank și publicarea raportului Kroll-2 au fost câteva dintre subiectele majore reflectate pe mold-street.com. Deși sectorul bancar încă simte șocurile la care este supus, ungurii par a fi deciși să finalizeze achiziția Mobiasbanca.

SCHEME DE EVAZIUNE

Prim-ministra Maia Sandu continuă presiunile pentru închiderea magazinelor care funcționează în regim duty free, pe care le-a comparat cu scheme de evaziune fiscală. Citiți Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business?

* * *


Ministerul 
Economiei și Infrastructurii a publicat un raport privind valoarea investițiilor în Portul Internațional Liber Giurgiulești în ultimii doi ani (2017-2018). Aici găsiți Detalii despre scăderea abruptă a investițiilor în Portul Internațional Giurgiulești.


* * *


Dacă la comerțul cu bunuri Republica Moldova înregistrează în continuare deficite uriașe, care sunt în creștere, apoi la servicii situația este inversă și țara noastră are un sold pozitiv.
Detalii privind creșterea spectaculoasă a exporturilor de servicii de prelucrare a materiei prime și de informatică.

* * *


Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselhoznadzor a solicitat de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova să transmită o nouă listă a producătorilor de fructe care vor putea exporta în Rusia.
Rusia continuă să aplice practica perimată cu liste ale exportatorilor de fructe.


* * *


ENERGETICA


Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE)
 Ştefan Creangă a pretins că Union Fenosa și FEE-Nord au cerut majorarea prețului la electricitate cu 13%, iar Mold-Street.com a constatat că de fapt șeful de la ANRE manipulează.


* * *


După Termoelectrica și CET-Nord și alte companii din sectorul utilităților au prezentat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele privind costurile și tarifele la serviciile prestate,
la Bălți energia s-ar putea scumpi cu circa 40 de bani pentru un kWh.


* * *


SISTEMUL BANCAR ȘI ASIGURĂRILE


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat la 10 iulie 2019 achiziționarea de către OTP Bank Nyrt din Ungaria, a pachetului de control de acțiuni (mai mult de 50%) din capitalul social al Mobiasbancă – Groupe Societe Generale SA.
Ungurii de la OTP au primit acceptul BNM de a cumpăra Mobiasbancă.


* * *


Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis să aplice o serie de măsuri contra companiei Klassika Asigurări și acționarilor săi.

Advertisement

Compania de asigurări a lui Ilan Şor a ajuns sub lupa autorităților.


* * *


Un raport al Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru anul 2018 arată că p
iața de asigurări din Moldova rămâne încă subdezvoltată, iar puținele companii ce au suficeint capital și sunt active ar putea să falimenteze în condițiile liberalizării. Despre asta citiți în materialul despre Situația gravă pe piața asigurărilor - o parte din companii pot deveni insolvabile.


* * *


JAFURI ÎN FILIALELE BANCILOR


Cel puțin 25 de persoane au anunțat deja că se numără printre păgubiții jafului de la una din sucursalele de la Moldova Agroindbank, produs în noaptea de 5 spre 6 iulie.
Potrivit informațiilor preliminare, suma pagubelor se ridica la 30 de milioane lei.


* * *


În industria bancară s-a produs o premieră - aflați 
Cum transparența ajută băncile, care sunt ținta spargerilor, să-și păstreze fața curată.


* * *


FURTUL MILIARDULUI


Unul dintre cele mai așteptate documente din ultimii ani - raportul Kroll II - aferent investigării Furtului Miliardului a fost în sfârșit publicat.
Detalii privind interpretarea eronată a raportului Kroll 2 și nota de plată reală pentru frauda bancară.


* * *


Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale din cadrul CNA a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de 700.000.000 de lei în baza delegațiilor procurorilor, anunță 
Centrul Național Anticorupție.


* * *


Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, susține că a intrat în posesia părților 2 și 3 din raportul Kroll 2, care nu au fost date publicității. Potrivit lui, cele două părți cuprind date mai complete despre beneficiarii jafului din sistemul bancar.
Companii afiliate lui Plahotniuc în raportul Krol 2 - de la Prime TV la Prime Management și Finpar.


* * *


LITIGII


Pe 5 iulie 2019, o instanță de judecată din Stockholm a susținut deciziile anterioare ale Agenției Suedeze de Executare care în favoarea miliardarului Anatolie Stati și grupului Ascom în litigiul cu guvernul Kazahstanului.


* * *


În pofida victoriilor internaționale Ascom a rămas de facto fără oficiul central de pe strada Mateevici din Chișinău. A început și procedura de executare cu evacuarea acestuia și a companiilor afiliate de acolo.
Probleme mari pentru miliardarul Anatol Stati și grupul Ascom?


* * *


Elena Platon, sora afaceristului Veaceslav Platon, aflată în arest la Moscova, și- a recunoscut vina
în participarea la spălarea a circa unul miliard de dolari din Rusia prin celebra schemă Laundromat.


* * *


LICITAȚII PUBLICE


Compania ONUR Taahhut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti a mai câștigat două contracte de lucrări de reabilitarea a drumurilor.
Drumurile lăsate baltă de companii din UE vor fi reabilitate de turci.


* * *


SUBVENȚII ȘI 
FINANȚĂRI EXTERNE


Mai mult de jumătate din cele 900 milioane lei, alocații prevăzute pentru subvenții în acest an, în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNADRM) au fost deja cheltuite În primul semestru al 2019. A se vedea
câți bani au mai rămas în buget pentru subvenții în agricultură.


* * *


Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va majora finanțarea pentru guvernare democratică și creștere economică în Republica Moldova cu 29 de milioane de dolari.
Detalii aici.


* * *


Autoritățile Republicii Moldova anunță că au încheiat cu succes negocierile purtate cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului economic susținut de FMI.
Când FMI va relua finanțarea Republicii Moldovei?


* * *


STATISTICA POPULAȚIEI


2,68 milioane de oameni, dintre care 52,4% femei, locuiau pe 1 ianuarie 2019
în Republica Moldova, arată datele revizuite ale Biroului Național de Statistică.


* * *


VAMA


Un deputat democrat pretinde că veniturile la vamă au scăzut în luna iunie 2019 cu circa 110 milioane lei, comparativ cu luna mai, însă 
Serviciul Vamal dezminte afirmațiile fostului ministru Nicolae Ciubuc.Oportunitati