Ungurii de la OTP au primit acceptul BNM de a cumpăra Mobiasbancă

shadow
Joi, 11.07.2019 14:37   1400
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat la 10 iulie 2019 achiziționarea de către OTP Bank Nyrt din Ungaria, a pachetului de control de acțiuni (mai mult de 50%) din capitalul social al Mobiasbancă – Groupe Societe Generale SA.

Potrivit BNM, achiziția pachetului de control al Mobiasbancă "se va efectua în cadrul realizării obiectivului strategic al OTP Bank Nyrt. – de a constitui cel mai mare și de succes grup bancar universal din Europa Centrală și de Est".

De la francezi la unguri

"În Republica Moldova, OTP Bank Nyrt. își propune, în mod prioritar, să modernizeze produsele și serviciile pentru deponenții și clienții săi și să asigure o guvernanță corporativă transparentă și eficientă", precizează BNM. 

OTP Bank Nyrt. va prelua astfel aproape 97% din acțiunile Mobiasbancă de la grupul francez Societe Generale, care a intrat în capitalul băncii în anul 2007.

OTP este o bancă universală cu sediul în Budapesta, Ungaria, listată la bursele de valori naționale și cele internaționale și deține un grup financiar extins cu prezență în mai multe state europene - Bulgaria, Croația, România, Serbia, Croația, Slovacia, Ucraina, Muntenegru, Federația Rusă.

Advertisement

Cine sunt acționarii OTP

Anumite semne de întrebare ridică și structura de proprietate la OTP Bank, chiar dacă nici-un acționar nu deține o cotă mai mare de 10% din capital.

Cu o cotă de 8,57% (8,85% drepturi de vot), cel mai mare acționar al OTP este compania petrolieră MOL din Ungaria (la care statul deține 25,2%), una dintre cele mai mari din regiune.

Al doilea acționar ca mărime al OTP este firma Kafijat Ltd cu 7,79% (7,86% drepturi de vot), controlată de miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta în epoca sovietică și apoi anii 90 ai secolului XX a fost șeful filialei Gazprom din Ungaria, de unde și provine o mare parte din averea sa de circa  1,8 miliarde de dolari.

Un an în urmă Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite într-o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin.

Potrivit Forbes.ru, Rahimkulov deține și acțiuni la compania MOL, prin intermediul Kafijat Ltd, respectiv cota sa reală la OTP ar putea fi mai mare.

O cotă de 5,14% deține vehiculul de investiții Opus Securities SA, iar grupul francez Groupama - alte 5,12%. Managementul deține o cotă de circa 0,8% din acțiuni, dar președintele OTP, miliardarul Sándor Csányi, deține direct și indirect o cotă de 1,22% din capitalul băncii.

Restul acționarilor dețin cote mai mici de 5%. Potrivit OTP, circa 26,5% din acționari sunt din Ungaria, peste 60% sunt străini, iar în cazul a 13,45% din capital acționarii nu au fost identificați.

OTP este cea mai mare bancă din Ungaria și una dintre cele mai mari din regiune. Ea are o capitalizare bursieră de circa 10 miliarde de euro.Oportunitati