Un startup finlandez a descoperit cum să obțină proteine din aer

shadow
Sâmbătă, 13.07.2019 06:57   4062
Compania Solar Foods a dezvoltat un proces ce utilizează energie regenerabilă și bioxid de carbon - care este din plin în atmosferă - pentru a produce un component esențial al alimentelor.

Solar Foods, un startup din Finlanda, a obținut o proteină alternativă pe care a numit-o Solein, scrie portalul Fastcompany.com. Compania afirmă că procesul de obținere a proteinei noi este de 100 de ori mai prietenos climei decât alte metode, inclusiv metodele de extragere din plante. 

În cazul în care se reușește producerea la scară largă a proteinei Solein, tehnica brevetată de Solar Foods va reduce impactul devastator pe care îl are agricultura modernă asupra mediului și va oferi fermierilor o metodă de generare a alimentelor în regiuni unde agricultura nu este posibilă. 

Microbii puși la treabă 

Pentru a crea proteina Solein, specialiștii Solar Foods au divizat celulele de apă în hidrogen și oxigen, cu ajutorul energiei regenerabile. Atomii de hidrogen au fost combinați cu CO2, după care s-a adăugat potasiu, sodiu, și alți nutrienți. 

La următoarea etapă intră în lucru microbii, care transformă amestecul dat într-un ingredient ce conține 20-25% de hidrați de carbon, 5-10% de grăsimi, și 50% de proteină. 

“Producerea de Solein este în totalitate un proces ce nu depinde de posibilitățile agricole gen teren arabil sau sisteme de irigare, și nu este limitat cumva de condițiile climatice.

Advertisement

Noua proteină poate fi obținută în orice colț al lumii, chiar și în zone unde producerea convențională a proteinei nu a fost niciodată posibilă, de exemplu în deșerturi sau la poluri”, au declarat pentru presă reprezentanții Solar Foods. 

Echipamentul utilizat pentru producerea de proteine din atmosferă.

Pe site-ul companiei a fost postată o prezentare care explică avantajele metodei noi față de tehnologiile agricole contemporane. Pentru a obține un kilogram de proteine din carne de vită, sunt necesare 15,5 mii de litri de apă. Un kilogram de proteine din soia va necesita 2,5 mii de litri de apă. Iar pentru un kilogram de Solein va fi de ajunst 10 litri de apă, notează inventatorii finlandezi. La fel și cu utilizarea terenurilor - randamentul unui acru de pământ pentru a produce Solein este de 10 ori mai mare decât în cazul soia și de 175 de ori mai mare decât în cazul cărnii de vită. 

500 milioane de porții în doi ani

Compania finlandeză intenționează să construiască o fabrică proprie până la sfârșitul anului curent și promite să livreze noul produs pe rafturile magazinelor în următorii doi ani - într-un volum suficient pentru 50 de milioane de porții. 

Solar Foods se declară deschisă de asemenea pentru colaborare cu alte afaceri ce propun produse alimentare alternative. În prezent aceasta este în discuții cu Agenția Spațială Europeană în vederea livrării de produse alimentare pentru astronauți. Compania a estimat viitoarea piață globală de proteine la 500 miliarde de dolari SUA lunar. 

O întrebare care deocamdată nu are răspuns este dacă consumatorii vor dori să mănânce un burgher sau lasagna produs din bioxidul de carbon captat din aer. Oportunitati