Epidemia tarifelor: La Bălți energia s-ar putea scumpi cu circa 40 de bani pentru un kWh

shadow
Joi, 11.07.2019 08:20   1046
După Termoelectrica și CET-Nord și alte companii din sectorul utilităților au prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele privind costurile și tarifele la serviciile prestate.

Astfel în ultimele două zile pe noua pagină WEB a ANRE au fost publicate deja 10 solicitări de acest fel.

Moldovagaz a solicitat aprobarea costurilor de bază

De exemplu Moldovagaz a solicitat aprobarea valorii costurilor de bază pentru activitățile de distribuție a gazelor naturale prestate de către operatorii sistemelor de distribuție și pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale. Acestea sunt însă un pas direct spre revizuirea tarifelor actuale.

Deocamdată din cauză că documentele publicate sunt incomplete este dificil să îţi dai seama cu cât ar putea creşte tarifele. Anterior se vorbea despre o potenţială scumpire cu 20-30% a tarifelor.

Au fost publicate şi patru solicitări de ajustare, începând cu 1 august 2019, a tarifelor de distribuţie şi furnizarea a energiei electrice.

Aici cifrele arată că pentru consumatorii din Chişinău, centrul şi sudul ţării tarifele ar putea să crească în mediu cu 5,8%, în timp ce în cererea din martie creşterea era cu 1%. În consecinţă pentru consumatorii casnici tariful final ar putea creşte cu circa 8%: de la actualul nivel de 179,97 bani pentru un kWh la 194,4 bani pentru un kWh.

Advertisement

Companiile din cadrul grupului Gas Natural Fenosa îşi argumentează cererile prin scumpirea de la 1 aprilie 2019 a energiei electrice de import, deprecierea leului, majorarea de către Guvern a cuantumului salariului minim garantat şi a unor devieri financiare acumulate anterior.

Lă Bălţi energia s-ar putea scumpi şi cu peste 20%

Mult mai gravă e situaţia în municipiul Bălţi şi raioanele din nordul ţării unde tarifele la energia electrică ar putea să crească şi cu peste 20%, din aceleaşi motive. 

Astfel compania FEE Nord SA deţinută de stat a solicitat o majorare cu 11% a tarifului final pentru consumatorii casnici: de la actualul nivel de 191 de bani, la 211,98 bani pentru un kWh. 

Asta însă fără devierile financiare negative de 102 milioane lei acumulate deja de la începutul anului şi care cresc pe zi ce trece, pentru că tariful actual nu acoperă costurile de distribuţie şi furnizare. În cazul în care vor fi incluse şi aceste devieri financiare un kWh pentru consumatorii casnici din Bălşi şi nordul ţării ar putea ajunge la 233,78 de bani, adică cu aproape 22% mai mare decât cel actual.

"Dacă nu vor fi ajustate la timp şi la nivelul cuvenit tarifele nu vom putea plăti furnizorii de energie. Şi aşa situaţia este gravă, iar cu începerea sezonului rece lucrurile se vor complica", ne-a declarat Leonid Dragan, şef Secţie economie şi prognoză la FEE Nord.

Specialistul explică preţul final mai mare al energiei electrice în partea de nord a Republicii Moldova, prin costurile mai mari de distribuţie.

Mai adăugăm că potrivit legislaţiei Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică are termen de până la 180 de zile de la prima solicitare (adică din ianuarie 2019) pentru a efectua calculele şi aproba tarifele la serviciile prestate. Adică ANRE nu poate amâna timp îndelungat ajustarea tarifelor.

Problema este dacă amânarea nu va lovi în securitatea energetică a ţării. Or mult mai grav ar fi să rămânem fără curent electric sau gaze, decât cu tarife mai mari.Oportunitati