Epidemia tarifelor: La Bălți energia s-ar putea scumpi cu circa 40 de bani pentru un kWh

shadow
Joi, 11.07.2019 08:20   2462
După Termoelectrica și CET-Nord și alte companii din sectorul utilităților au prezentat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele privind costurile și tarifele la serviciile prestate.

Astfel în ultimele două zile pe noua pagină WEB a ANRE au fost publicate deja 10 solicitări de acest fel.

Moldovagaz a solicitat aprobarea costurilor de bază

De exemplu Moldovagaz a solicitat aprobarea valorii costurilor de bază pentru activitățile de distribuție a gazelor naturale prestate de către operatorii sistemelor de distribuție și pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale. Acestea sunt însă un pas direct spre revizuirea tarifelor actuale.

Deocamdată din cauză că documentele publicate sunt incomplete este dificil să îți dai seama cu cât ar putea crește tarifele. Anterior se vorbea despre o potențială scumpire cu 20-30% a tarifelor.

Au fost publicate și patru solicitări de ajustare, începând cu 1 august 2019, a tarifelor de distribuție și furnizarea a energiei electrice.

Aici cifrele arată că pentru consumatorii din Chișinău, centrul și sudul țării tarifele ar putea să crească în mediu cu 5,8%, în timp ce în cererea din martie creșterea era cu 1%. În consecință pentru consumatorii casnici tariful final ar putea crește cu circa 8%: de la actualul nivel de 179,97 bani pentru un kWh la 194,4 bani pentru un kWh.

Advertisement

Companiile din cadrul grupului Gas Natural Fenosa își argumentează cererile prin scumpirea de la 1 aprilie 2019 a energiei electrice de import, deprecierea leului, majorarea de către Guvern a cuantumului salariului minim garantat și a unor devieri financiare acumulate anterior.

Lă Bălți energia s-ar putea scumpi și cu peste 20%

Mult mai gravă e situația în municipiul Bălți și raioanele din nordul țării unde tarifele la energia electrică ar putea să crească și cu peste 20%, din aceleași motive. 

Astfel compania FEE Nord SA deținută de stat a solicitat o majorare cu 11% a tarifului final pentru consumatorii casnici: de la actualul nivel de 191 de bani, la 211,98 bani pentru un kWh. 

Asta însă fără devierile financiare negative de 102 milioane lei acumulate deja de la începutul anului și care cresc pe zi ce trece, pentru că tariful actual nu acoperă costurile de distribuție și furnizare. În cazul în care vor fi incluse și aceste devieri financiare un kWh pentru consumatorii casnici din Bălși și nordul țării ar putea ajunge la 233,78 de bani, adică cu aproape 22% mai mare decât cel actual.

"Dacă nu vor fi ajustate la timp și la nivelul cuvenit tarifele nu vom putea plăti furnizorii de energie. Şi așa situația este gravă, iar cu începerea sezonului rece lucrurile se vor complica", ne-a declarat Leonid Dragan, șef Secție economie și prognoză la FEE Nord.

Specialistul explică prețul final mai mare al energiei electrice în partea de nord a Republicii Moldova, prin costurile mai mari de distribuție.

Mai adăugăm că potrivit legislației Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică are termen de până la 180 de zile de la prima solicitare (adică din ianuarie 2019) pentru a efectua calculele și aproba tarifele la serviciile prestate. Adică ANRE nu poate amâna timp îndelungat ajustarea tarifelor.

Problema este dacă amânarea nu va lovi în securitatea energetică a țării. Or mult mai grav ar fi să rămânem fără curent electric sau gaze, decât cu tarife mai mari.Oportunitati