Drumurile lăsate baltă de companii din UE vor fi reabilitate de turci

shadow
Joi, 11.07.2019 06:27   3172
Compania ONUR Taahhut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti a mai câștigat două contracte de lucrări de reabilitarea a drumurilor.

E vorba de fapt de două sectoare din drumul R6 Chișinău-Orhei-Bălți, cu o lungime de 30 kilometri: centura de ocolire a orașului Sângerei și un segment de drum de la Sângerei și până la Sărăteni.

Aceste segmente de drum trebuiau să fie gata încă doi ani în urmă, dar compania MSF Engenharia din Portugalia, care a câștigat precedentul contract în anul 2015 a efectuat doar circa o treime din lucrările planificate. Așa că autoritățile au fost nevoite în martie 2018 să rezilieze contractul.

Ulterior Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care finanțează proiectul au anunțat un nou concurs, câștigat de ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. din Turcia.

Citiți și:

Turcii de la Onur au câștigat două contracte de reabilitare a drumurilor în Moldova

Contractele semnate pe 10 iulie 2019, au o valoare de 19,36 milioane euro și de 16,65 milioane euro.

Advertisement

Potrivit ASD, din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de de 730 de zile și 365 zile pentru Perioada de Notificare a Defecțiunilor (perioada de garanție).

Drumul republican R6, asigură conexiunea între orașul Bălți și drumul M2 Chișinău – Soroca, prin Sîngerei. Acest drum este unul dintre cele două drumuri de importanță majoră ce asigură circulația între Chișinău și Bălți, precum și între mai multe centre regionale și locale.

Lucrările ce urmează a fi executate concomitent, sunt divizate în două loturi, iar lucrările vor consta în aplicarea unui strat de asfalt peste cel existent și supralărgirea drumului pentru asigurarea amenajării celei de a treia benzi de circulație pe toată lungimea drumului. 

De asemenea vor fi reabilitate 10 poduri și efectuate lucrări de stabilizare a terasamentelor pentru prevenirea alunecărilor de teren.

Menționăm că în ultimele luni, ONUR Taahhut a mai câștigat alte două contracte de reabilitare a drumurilor din Moldova.

Totodată în anii 2012-2014, ONUR Taahhut și SUMMA Turizm Yatirimciliği AS au reabilitat 44,9 kilometri a drumului Sărăteni-Soroca, începând de la intersecția Sărăteni până la intrarea în orașul Ghindești, inclusiv intersecția denivelată Sărăteni.

Atunci reabilitarea drumului a avut loc în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.Oportunitati