Rusia continuă să aplice practica perimată cu liste ale exportatorilor de fructe

shadow
Miercuri, 10.07.2019 11:44   852
Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselhoznadzor a expediat o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în care a cerut o nouă listă a producătorilor de fructe care vor putea exporta în Rusia.

Potrivit ANSA ar fi vorba de prezentarea Listei suplimentare a exportatorilor de produse horticole din Republica Moldova cu codul tarifar 0808 și 0809.

Fără intermediari

"Cerințele înaintate către exportatori sunt prezența infrastructurii de producere și logistică pentru livrarea producției proprii și excluderea intermediarilor. Această Listă e necesar de a fi înaintată către partea rusă până în data de 15/07/2019", susține ANSA.

În acest context ANSA, reevaluează, actualizează cererile/solicitările depuse de către producătorii doritori de a exporta fructe în Federația Rusă, începând cu anul 2016  și până în prezent.

Totodată toți solicitanții trebuie sa fie înregistrați în Sistemul Informațional Agricol al ANSA ”Certificarea fitosanitară” și ulterior incluși în planul anual de control.

Advertisement

De notat că în prezent nu este clar câte companii au dreptul de a exporta fructe în Rusia. Or pe pagina WEB a Rosselhoznadzor lipsește o astfel de listă. 

Rușii favorizează anumite companii

La finele anului trecut ANSA anunța că dispune de solicitări pentru exportul în Federația Rusă a fructelor și legumelor de la 248 de întreprinderi agricole, însă din anul 2015 și până în 2018 doar 54 din acestea au obținut autorizația Rosselhoznadzor, fiind favorizate cele din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia.

În septembrie 2018, Gheorghe Gaberi, director general ANSA, susține că o soluție în extinderea exporturilor pe piața Rusiei ar fi renunțarea la liste permisive, dreptul de comerț fiind acordat tuturor întreprinderilor, care respectă cerințele Rosselihoznadzorului.

Menționăm că mai mulți specialiști au criticat practica formării de liste de exportatori, cerută de Rusia, care frecvent a dus la apariția de scheme de corupție și trafic de influență. În plus permitea Rusiei să sancționeze toți exportatorii și nu pe cei care încălcau normele fitosanitare.

Rusia rămâne în continuare principala piață de desfacere pentru fructele din Moldova, chiar dacă la unele s-a reușit o relativă diversificare.

Citiți și:

Rosselhoznadzor favorizează în continuare companiile din Găgăuzia și regiunea separatistă

 Oportunitati