Când FMI va relua finanțarea Republicii Moldovei

shadow
Miercuri, 10.07.2019 12:28   859
Autoritățile Republicii Moldova anunță că au încheiat cu succes negocierile purtate cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan, în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului economic susținut de FMI.

Ca rezultat, Republica Moldova ar putea beneficia în acest an de circa 46,5 milioane dolari pentru o serie de măsuri în vederea creșterii economiei și a nivelului de viață al cetățenilor țării noastre.

Programul cu FMI a fost extins

Totodată, a fost aprobată extinderea programului cu FMI până în luna martie 2020, a declarat premierul Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

„Cunoașteți că programul a fost suspendat din cauza deciziilor nepotrivite ale guvernului precedent, în special cele care țin de amnistia fiscală, dar și altele, care au dezechilibrat bugetul Republicii Moldova. Am convenit decizii și măsuri concrete care ar reechilibra bugetul și care ar permite ca toate cheltuielile importante ce țin de achitarea salariilor, cheltuieli în special pentru păturile social vulnerabile să poată fi achitate, să existe suficiente venituri și, evident, cea mai importantă este posibilitatea noastră de a obține granturi din partea UE în valoare de 1,368 miliarde de lei”, a precizat șefa Executivului. 

Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru menținerea ritmului de implementare a reformelor, protejarea cheltuielilor prioritare pentru reducerea sărăciei și investiții publice, precum și întreprinderea unor măsuri decisive pentru combaterea corupției.

Şi Ruben Atoyan, șeful echipei de experți ai FMI ce s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 26 iunie-10 iulie 2019, pentru discuții cu autoritățile Republicii Moldova, în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului economic susținut de FMI, a confirmat ajungerea la un acord. 

El însă a precizat că acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi.

Advertisement

"Subiectul dat ar putea fi dezbătut la ședința Consiliului de Directori Executivi al FMI în septembrie 2019, cu condiția implementării de către autorități a acțiunilor prealabile convenite, menite să asigure sustenabilitatea finanțelor publice, îmbunătățirea disciplinei fiscale și înregistrarea progreselor în reabilitarea sectorului financiar-bancar", a afirmat Atoyan.

Abia în urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de 33,6 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 46,5 milioane dolari).

FMI despre reforma fiscală

Şeful misiunii FMI a precizat că s-a ajuns la un acord în privința "măsurilor bugetar-fiscale necesare pentru a neutraliza devierile de la politicile convenite cauzate de adoptarea pachetului de inițiative fiscale, amnistiei capitalului și amnistiei fiscale, care au subminat obiectivele programului și au dus la creșterea presiunilor asupra bugetului de stat".

Autoritățile planifică să aprobe o rectificare adecvată a bugetului pentru anul 2019, în vederea reducerii vulnerabilităților bugetar-fiscale, fără a fi prejudiciate cheltuielile sociale prioritare.

Totodată Ruben Atoyan susține că autoritățile au înregistrat un progres remarcabil în reabilitarea sistemului bancar. În rezultat, se atestă o îmbunătățire vizibilă a situației băncilor, avem o revigorare a creditării economiei și o reducere a cotei creditelor neperformante.

"S-a convenit că în perioada ce urmează va fi acordată prioritate finalizării reformelor în sectorul bancar, revigorării eforturilor de recuperare a activelor sustrase de pe urma fraudei bancare din 2014 și eliminării vulnerabilităților din sectorul financiar nebancar", afirmă oficialul de la FMI.

BNM trebuie să mențină inflația în frâu

Totodată el atrage atenția și la politica monetară, care trebuie să se axeze în continuare pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor.

"În luna iunie Banca Națională a Moldovei a majorat într-o manieră adecvată rata de bază, ca răspuns la accentuarea presiunilor inflaționiste. BNM trebuie să fie pregătită să întreprindă măsuri suplimentare, așa încât să apropie inflația de ținta de 5 la sută. Strategia BNM de a a permite o mai mare flexibilitate a ratei de schimb a monedei naționale - cu intervenții care se limitează doar la atenuarea volatilității excesive - va conduce la consolidarea credibilității regimului de țintire a inflației", consideră Ruben Atoyan.

Noul Guvern și-a asumat angajamentul să promoveze reformele macroeconomice, pentru ca programul susținut de FMI să fie finalizat cu succes.

În baza concluziilor preliminare ale acestei misiuni FMI, va fi pregătit un raport care, sub rezerva aprobării de către conducerea FMI, va fi prezentat spre discutare și aprobare Consiliului de Directori Executivi al FMI.Oportunitati