DOC Sora lui Veaceslav Platon și-a recunoscut vinovăția în spălarea unui miliard de dolari

shadow
Marţi, 09.07.2019 13:33   2569
Elena Platon, sora afaceristului Veaceslav Platon, aflată în arest la Moscova, a recunoscut vina în participarea la spălarea a circa unul miliard de dolari din Rusia prin celebra schemă Laundromat.

Mai mult! Potrivit Kommersant.ru, ea ar fi depus mărturii și contra altor persoane, membri ai unei grupări criminale organizate.

A depus mărturii

Cu toate acestea avocații Elenei Platon nu au reușit să obțină transferul clientului său fie în arest la domiciliu, fie să o elibereze pe cauțiune.

Instanța a considerat insuficiente argumentele apărătorilor, care au prezentat informații precum că ea are copil minor la întreținere, nu este acuzată de crime legate de violență și nu prezintă pericol pentru societate și în plus "și-a recunoscut pe deplin vinovăția și a acordat asistență în descoperirea celorlați participanți la activități criminale". 

Potrivit deciziei instanței de apel, ea va rămâne în arest până pe 23 iulie.

Pe același caz de spălare de bani, în februarie 2019 a fost arestat la Moscova, Aleksandr Korkin, care a fost acționar majoritar la Victoriabank aproape un an de zile, iar printre suspecți mai sunt Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare în Moldova și fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, în prezent deputat, dispărut din țară.

Advertisement

Citiți și:

Miliardele din Laundromat ar fi ajuns și la Plahotniuc

De notat că despre Elena Platon se cunosc puține informații. Potrivit unui verdict de la finele anului trecut al Curții Supreme de Justiție, de condamnare în Moldova a unei foste șefe de la Moldindconbank (fosta bancă a lui Veaceslav Platon), sora sa ar fi coordonat activitatea unui grup criminal organizat, devenit celebru în special în mediul juridic.

E vorba de o schemă prin care timp de câțiva ani în zeci și sute de litigii inițiate de Moldindconbank și firmele juridice ce prestau servicii pentru bancă nu se achita taxa de stat obligatorie la inițierea unor procese în instanță.

Curios este că Elena Platon nu a fost pusă sub învinuire în acest dosar penal, chiar dacă au fost depistate peste 200 de cazuri, iar valoarea banilor neplătiți în bugetul de stat se ridica la 4,14 milioane lei.

Aminitim că în anii 2010-2014 organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari din fonduri murdare printr-un sistem complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă.

Unul dintre cei implicați în această schemă ar fi fost afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare, iar banca din Moldova folosită în schemă era Moldindconbank.Oportunitati