Cum cifrele Serviciul Vamal combat afirmațiile fostului ministru democrat Nicolae Ciubuc

shadow
Luni, 08.07.2019 08:49   705
Veniturile la vamă au scăzut în luna iunie 2019, cu circa 110 milioane lei, comparativ cu luna mai, susține într-o postare pe pagina sa de facebook fostul ministru al Agriculturii Nicolae Ciubuc, în prezent deputat democrat.

”În timp ce noua guvernare se dă în spectacole publice cu așa-numita luptă cu contrabanda, aflăm astăzi că ritmul de creștere a veniturilor percepute de Vamă scad dramatic”, susține Ciubuc într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de Publika.

Ciubuc și schemele de la Vamă de pe timpul lui Vrabie

”Care ar fi cauza diminuării ritmului creșterii veniturilor la bugetul de stat de la Vamă? Fie scade esențial ritmul exporturilor și importurilor, fie înfloresc schemele de contrabandă, scheme distruse în perioada Guvernului Filip, când veniturile de la Vamă creșteau anual cu miliarde de lei", scria fostul ministru al Agriculturii, la doar două zile de la demisia șefului Vămii, Vitalie Vrabie, cu care este coleg de partid.

Advertisement

Altfel spus este puțin probabil ca în 2-3 zile de la demisia lui Vrabie să fi înflorit schemele de contrabandă la Vamă. Cu atât mai mult cu cât restul conducerii a rămas în funcție.

Şi în iunie 2018 și în iunie 2019 veniturile de la Vamă în scădere

Cât despre reducerea încasărilor, apoi datele publicate de Serviciul Vamal arată că în iunie 2019 s-a înregistrat o diminuare cu 110 milioane lei a veniturilor comparativ cu luna mai.

Aceleași date însă demonstrează că o tendință similară s-a atestat și un an în urmă. Astfel în iunie 2018 veniturile încasate de Vamă s-au diminuat cu circa 120 milioane lei față de luna mai.

Mai adăugăm că în prima jumătate a acestui an Serviciul Vamal a colectat 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 635 milioane de lei, față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce, în 2018, creșterea înregistrată a fost de 270 milioane lei față de 2017 (primele șase luni).

În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxele vamale.

Datele Ministerului Finanțelor, arată că în pofida creșterii veniturilor acumulate de Serviciul Vamal, comparativ cu perioadele similare ale anilor 2018 și 2017, planul anual este îndeplinit cu doar 45%, în scădere cu un punct procentual față de aceeași perioadă a anului trecut.Oportunitati