CNA a reținut un membru al comisiei de acordare a cetățeniei

shadow
Sâmbătă, 06.07.2019 11:16   942
Un membru al Comisiei pentru acordarea cetățeniei, de pe lângă Președintele Republicii Moldova, și un intermediar au fost reținuți, aseară, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți că l-ar fi ajutat pe un cetățean străin să obțină cetățenia moldovenească fără impedimente.

Update: 16.30 Potrivit materialelor cauzei, bănuiții ar fi acționat în complicitate, iar pentru serviciile lor ar fi cerut 2.500 de euro. În cadrul documentării cazului, a fost urmărită transmiterea banilor în două tranșe – de la solicitantul cetățeniei către intermediar și de la intermediar către membrul Comisiei.

După ce a fost transmisă toată suma, ofițerii CNA și procurorii i-au reținut în flagrant pe intermediar și pe reprezentantul Comisiei.

Pe faptele descrise a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență, iar persoanele bănuite au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

În prezent, grupul de anchetă desfășoară acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Advertisement

Procuratura Anticorupție anunță că reprezentanții Președinției continuă să acorde suport ofițerilor CNA și procurorilor pentru documentarea obiectivă a cazului și identificarea întregului cerc de suspecți.

De notat că în afară de cetățenia obișnuită, străinii pot obține și cetățenia Republicii Moldova prin investiții. Programul cetățeniei prin investiții a fost aprobat în anul 2017, dar a fost lansat abia în noiembrie 2018.

Până la finele lunii iunie 2019 au fost acceptate doar două cereri de acordare a cetățeniei prin investiții. Un solicitant este din Australia, altul din India. 34 de cereri se află în proces de examinare. Majoritatea solicitanților sunt din Asia, Oceania, SUA. Din Europa sunt mai puțini. 

Pentru a obține cetățenie solicitantul trebuie să facă o contribuție de 100.000 de euro la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă, sau să efectueze o investiție minimă de 250.000 de euro, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova.

Contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă se varsă în monedă națională, euro, franci elvețieni sau dolari SUA, la contul bancar al Instituției publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova”. 

Investiția în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiții pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, aprobat de o Comisie specială.Oportunitati