Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru 30 iunie - 6 iulie 2019

shadow
Vineri, 05.07.2019 13:00   843
Guvernare nouă, probleme vechi sau de ce frânează justiția în Republica Moldova? - Gaz românesc? Doar din 2021. - Șefa Procuraturii Anticorupție pleacă. Procurorul-General rămâne. - Kroll-2 fără dinți: numele beneficiarilor din Fraudă sub lacăt greu.

După îndepărtarea Partidului Democrat de la putere un observator neinițiat în treburile Republicii Moldova ar putea crede că multe probleme urmează să dispară peste noapte, însă intrarea în drepturile moștenirii de către noul guvernu s-a dovedit a fi un proces destul de anevoios. 

Gestionarea banilor: datoria externă brută

Potrivit Băncii Naționale, datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 0,9%, pe 31 martie 2019 înregistrând un stoc de 7,234 miliarde de dolari.

Gestionarea banilor publici: datoriile întreprinderilor de stat

Întreprinderile de stat și companiile cu capital de stat (mai mare de 30%) au finalizat anul trecut cu datorii de circa 28,44 miliarde de lei, arată un raport al Agenției Proprietății Publice (APP). Datoriile companiilor de stat ajung din urmă datoria de stat externă.

Publicarea raportului Kroll 2: între realitate și decepție publică

Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a obținut în sfârșit mult-râvnitul raport Kroll 2. Însă Raportul Kroll 2 a ajuns în Parlament fără numele beneficiarilor.

***

Raportul Kroll 2 privind frauda bancară a fost dat publicității. Din document lipsește însă anexa cu beneficiarii finali ai devalizării sistemului bancar. Aceasta s-ar afla la Procuratura Generală. În spațiul public, se vehiculează ideea publicării unei versiuni a raportului Kroll 2 cu date cenzurate.

***

Demisia Adrianei Bețișor din funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție nu aduce claritate nici asupra motivelor demisiei acesteia nici asupra modului de activitate a procurorilor asupra investigațiilor ulterioare.

Advertisement

Piața energetică și interconexiuni gaziere

Construcția și darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021, arată un document al operatorului sistemului de transport gaze Transgaz, companie controlată de statul român prin Ministerul Economiei. Detalii aici.

***

România a importat metan din Rusia la cel mai mare preț din UE, în primele trei luni din 2019, arată un raport al Comisiei Europene. Astfel prețul mediu a fost de 26,89 euro pe MWh (megawatt oră), sau circa 283,7 euro (aproape 318 dolari) pentru o mie de metri cubi.

***

Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a înregistrat în anul 2018, un profit de 191,5 milioane lei, în scădere de 10 ori față de profitul de 1,93 miliarde lei, înregistrat în anul 2017, arată un raport al Agenției Proprietății Publice. Detalii aici.

Sistemul bancar și asigurările

După o pauză de trei ani, s-a desfășurat în sfârșit și Adunarea Generală a Acționarilor Moldindconbank. Acest fapt se datorează inclusiv procurării de către bulgarii de la Doverie-Invest JSC a cotei de 63,89% din capitalul social al Băncii, ulterior fiind majorată până la 77,62%, ca urmare a ofertei de preluare obligatorie a acțiunilor. A se vedea noua conducere la Moldindconbank, printre care este și un manager de la o bancă controlată de statul rus.

***

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a inițiat procedura de remediere financiară la compania de asigurări Modlova-Astrovaz SA. A se vedea detaliile privind compania de asigurări care a ajuns în procedură de remediere financiară.

***

După 20 de ani de procedură de lichidare, alte două bănci din Moldova vor fi lichidate oficial și radiate din Registrul de stat al persoanelor juridice. Mai rămân alte cinci instituții financiare, care vor avea aceeași soartă.

Comerț extern

În cadrul unei întrevederi cu Georgeta Mincu, noul Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, membrii Uniunii Asociațiilor producătorilor de culturi nucifere, care înglobează atât segmentul de producere cât și de export, au susținut că există mai multe bariere la exportul nucilor și derivatele acestora. Exportul de nucă a scăzut cu peste 28%.

Privatizări și parteneriate publico-private

Comisia parlamentară pentru evaluarea modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a aprobat o listă de companii care vor fi supuse anchetei parlamentare. Detalii aici.

***

Până la începutul acestui an Guvernul Republicii Moldova nu a încasat încă nici-un ban de la compania Avia Invest SRL sub formă de plată a redevenței pentru concesionarea activelor întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acesteia. Detalii aici.

Proprietățile lui Plahotniuc

Mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de oamenii legii în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani, potrivit unei anchete RISE Moldova. Detalii privind activele lui Plahotniuc sechestrate de procurori și ofițerii CNA.

Cursul valutar: prognoze

În ultimele două săptămâni, leul moldovenesc și-a revenit și cotația lui a crescut cu circa două procente în comparație cu principalele valute: dolarul american și moneda unică europeană. A se vedea prognoza privind durata tendinței de apreciere a leul moldovenesc.
Teme:

Oportunitati