MAIB semnează cu BERD un nou acord și obține acces la 8 mln dolari

shadow
Joi, 04.07.2019 15:21   1418
Moldova Agroindbank și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își consolidează relațiile de colaborare, semnând la 4 iulie a.c. un acord de relansare a Programului de susținere și dezvoltare a comerțului (EBRD TFP / Trade Facilitation Programme).

Programul oferă acces la 8 mln dolari SUA și asigură posibilități suplimentare pentru MAIB de finanțare a clienților săi în cadrul tranzacțiilor de import și export. Mai mult ca atât, garanțiile emise de BERD în favoarea băncilor străine pentru acoperirea riscurilor de plată aferente comerțului internațional sporesc semnificativ capacitățile clienților de tranzacționare. 

“Peste 30 la sută din sectorul antreprenorial au ales să-și dezvolte afacerile împreună cu un partener puternic, cum este Moldova Agroindbank, iar aceasta semnifică pentru bancă un angajament continuu de a implementa și dezvolta noi instrumente competitive pe piața serviciilor bancare. 

Suntem încântați să extindem relațiile de colaborare cu BERD. Noul acord fortifică și mai mult capacitatea MAIB de a oferi finanțare și siguranță clienților noștri din zona business pe parcursul întregului ciclu de producere, comercializare sau procurare a mărfii pentru a facilita relațiile comerciale de import/export”, a declarat Serghei Cebotari, Președintele Comitetului de Conducere al MAIB, la ceremonia de semnare a acordului.

Advertisement

Amintim că recent MAIB și BERD au semnat un alt acord pentru linia de finanțare EU4Business-BERD, care oferă acces clienților băncii la surse internaționale de finanțare cu componentă de grant pentru a moderniza procesul de producere, a crește calitatea produselor și a facilita accesul pe piața de desfacere a UE.

Programul de susținere și dezvoltare a comerțului (EBRD TFP / Trade Facilitation Programme) include peste 100 de bănci partenere în 29 de țări care beneficiază de investițiile BERD.  

* * *

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. De la începutul activității sale în țară, banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar, energetic, în agricultură, infrastructură și industria prelucrătoare.

Moldova Agroindbank este banca comercială nr. 1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanței bancare, cu peste 1/3 cotă de piață la indicatori precum credite, depozite, active și profit net. Prin rețeaua sa vastă de 66 sucursale și 118 agenții banca deservește cca 1 000 000 de clienți atât persoane fizice, cât și IMM și corporații. MAIB are o pondere considerabilă în dezvoltarea sectorului real al economiei, prin portofoliul variat de produse și servicii bancare.Oportunitati