A fost publicată o versiune a raportului Kroll 2 cu date cenzurate

shadow
Joi, 04.07.2019 14:53   1409
Raportul Kroll 2 privind frauda bancară a fost dat publicității. Din document lipsește însă anexa cu beneficiarii finali ai devalizării sistemului bancar. Aceasta s-ar afla la Procuratura Generală.

Alexandru Slusari, președintele comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, a precizat că decizia de a publica acest raport a fost luată în unanimitate de toți membrii comisiei. Aceasta după o întrevedere cu reprezentanții companiei Kroll.

Citiți și:

Cum bancherii, justiția și politicienii au contribuit la furtul miliardului

Raportul de 154 de pagini în limba engleză, conține numeroase hașurări ale datelor privind beneficiarii banilor, conturilor bancare, nume de persoane și companii. Potrivit lui Slusari acest lucru a fost făcut la solicitarea Băncii Naționale a Moldovei.

Advertisement

În raport este descris ceva mai detaliat procesul de devalizare a celor trei bănci controlate de Ilan Shor (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) cu descrierea schemelor, firmelor și persoanelor care au condus sau au fost beneficiari ai banilor.

Suma totală care ar fi fost implicată în operațiunile din frauda bancară se apropie de 3 miliarde de dolari.

Până în prezent, raportul final al companiei Kroll nu a fost făcut public, în pofida solicitărilor expuse de societatea civilă și fostele partidele de opoziție, aflate acum la guvernare.

Primul raport Kroll a fost făcut public în mai 2015, de Andrian Candu, pe atunci președinte al Parlamentului.

Raportul Kroll-2 despre investigația fraudei bancare, realizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, a fost primit de BNM pe 6 martie 2018 și ulterior a fost transmis Procuraturii Generale. BNM a publicat o sinteză a documentul ce conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci ce au făcut parte din holdingul controlat de Ilan Şor (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank).

Citiți și:

Unde-i miliardul? Banca Națională a primit raportul final Kroll-2Oportunitati