Unde-i miliardul? Raportul Kroll 2 a ajuns în Parlament, dar fără numele beneficiarilor

shadow
Miercuri, 03.07.2019 07:59   4619
Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a obținut raportul Kroll 2, anunță Ziarul de Gardă, citând-ul pe președintele comisiei parlamentare, Alexandru Slusari.

Reprezentanții companiei Kroll s-au aflat pe 2 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău, în cadrul căreia au avut întrevederi cu membrii Comisiei de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului.

Citiți și:

De ce „recuperarea” nu este cuvântul potrivit pentru lexicul despre frauda bancară

Alexandru Slusari a declarat pentru ZDG, că membrii Comisiei de anchetă au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care se află în posesia Procuraturii.

„Raportul a fost prezentat fără lista beneficiarilor. Pentru a o obține este nevoie de consultări suplimentare, să mai scriem o scrisoare suplimentare. E un pic de tărăgănare, dar miza noastră este lista beneficiarilor.

Advertisement

Cred că în scurt timp o vom obține”, a precizat Alexandru Slusari.

Totodată, președintele Comisiei parlamentare a menționat că reprezentanții Kroll au recomandat deputaților să nu facă public conținutul raportului.

„Ne-au recomandat să nu îl publicăm sub aspectul recuperării banilor, dar noi am avut argumentele noastre. Sunt și niște solicitări de la procuratură de a nu publica raportul, dar și de la Banca Națională”, susține Slusari.

La întrevederea cu reprezentanții companiei Kroll au mai participat și membrii misiunii Fondului Monetar Internațional, dar și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Comisia de anchetă urmează să desfășoare astăzi o nouă ședință în cadrul căreia vor fi audiați fostul ministru al Economiei în perioada 2010-2014, Valeriu Lazăr, și fostul șef al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, în prezent membru al Curții de Conturi.

Citiți și:

Cum bancherii, justiția și politicienii au contribuit la furtul miliardului

Până în prezent, raportul final al companiei Kroll nu a fost făcut public, în pofida solicitărilor expuse de societatea civilă și fostele partidele de opoziție, aflate acum la guvernare.

Primul raport Kroll a fost făcut public în mai 2015, de Andrian Candu, pe atunci președinte al Parlamentului.

Raportul Kroll-2 despre investigația fraudei bancare, realizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson a fost primit de BNM pe 6 martie 2018 și ulterior a fost transmis Procuraturii Generale. BNM a publicat o sinteză a documentul ce conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci ce au făcut parte din holdingul controlat de Ilan Şor (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank).

Citiți și:

Unde-i miliardul? Banca Națională a primit raportul final Kroll-2Oportunitati