Bombă de la Transgaz: Gazul românesc va ajunge în Moldova abia în 2021

shadow
Luni, 01.07.2019 07:52   4648
Construcția și darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021, arată un document al operatorului sistemului de transport gaze Transgaz, companie controlată de statul român prin Ministerul Economiei.

E vorba de „Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”, ce urmează a fi aprobat pe 29 iulie 2019, de acționarii Transgaz, pentru transmitere spre aprobare Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei din România.

Interconexiunea va fi gata cel mai probabil în 2021

Planul prevede investiții până în 2027, estimate la aproximativ 4,03 miliarde euro în mai multe proiecte de construcție și modernizare a sistemului gazier din România și a unor interconexiuni cu statele vecine.

Citiți și:

Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

În document atenția specială este atrasă proiectului conductei BRUA, menit să majoreze capacitatea de export de gaze naturale a României la 1,75 miliarde metri cubi pe an către Ungaria și 1,5 miliarde metri cubi spre Bulgaria și aflat sub lupa Comisiei Europene, care asigură un grant de circa 180 milioane euro pentru finanțarea sa. Faza I a acestuia se amână cu încă un an, arată Planul.

Pentru Republica Moldova cel mai important este componenta - „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova”. 

Citiți și:

Ministrul Dănuț Andrușcă: Un prim pas spre înfăptuirea Unirii dintre România și Republica Moldova

E vorba de construcția de a două gazoducte (Onești-Gherăești și Gherăești-Lețcani) și a două stații de comprimare în România, "care să asigure presiunea necesară și capacitatea de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României și Republicii Moldova".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati