Ce le-a promis oamenilor de afaceri prim-ministrul Maia Sandu

shadow
Vineri, 28.06.2019 13:31   4299
Cele mai mari îngrijorări ale investitorilor și agenților economici din Republica Moldova, precum și măsurile necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri au fost discutate astăzi de Prim-ministrul Maia Sandu cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA) și ai Camerei de Comerț Americană (AmCham), care concentrează în special afaceri cu capital străin.

„Timp de mai mulți ani, în Republica Moldova, au avut loc ilegalități de diferite proporții și fapte de evaziune fiscală. Vreau să știu ce trebuie să se schimbe, astfel încât dvs. să puteți obține venituri în mod legal, să nu trebuiască să căutați portițe pentru a supravețui, să nu ne mințim unii pe alții. Vreau o relație sinceră. Vă promit respectul Guvernului față de oamenii de afaceri care activează în mod onest”, a spus Premierul.

Maia Sandu a dat asigurări că actualul Guvern dispune de voință politică pentru a îmbunătăți condițiile mediului de afaceri din țară, menționând că sectorul privat este cel care stă la baza creșterii standardelor de viață a cetățenilor, prin crearea locurilor de muncă, dar și creșterea salariilor.

Advertisement

În cadrul discuției, reprezentanții mediului de afaceri au spus că predictibilitatea, stabilitatea politică, dar și potențialul unei țări sunt premisele creării unui climat investițional atractiv. 

Printre problemele cu care se confruntă businessul au fost menționate: sistemul judiciar nefuncțional, cadrul legislativ defectuos al managementului deșeurilor, lipsa credibilității sectorului bancar, ineficiența sistemului educațional care nu asigură piața cu personal calificat, fenomenul migrației, birocrația, existența monopolurilor, lipsa procedurilor transparente privind controlul siguranței alimentelor, dar și lipsa deschiderii din partea autorităților locale și a funcționarilor publici. 

Premierul a reiterat sprijinul Guvernului pentru mediul de afaceri care respectă legea, angajații și consumatorii și a declarat că în timpul apropiat Executivul va prezenta un Plan de măsuri în care vor fi prioritizate cele mai stringente probleme ale mediului de afaceri din țara noastră.

Acesta va cuprinde o serie de acțiuni pentru următoarele luni care vor contribui la eliminarea impedimentelor în activitatea businessului în Republica Moldova.Oportunitati