Privatizarea mai multor active ale statului a fost amânată

shadow
Vineri, 28.06.2019 09:03   977
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță anularea comunicatelor informative din 14 iunie 2019, privind organizarea în iulie a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Altfel spus APP a anulat organizarea concursurilor de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat și a licitațiilor de vânzare a unor active ale statului în valoare de câteva sute de milioane de lei.

Citiți și:

În toiul crizei politice, zeci de active ale statului sunt scoase la mezat

Anunțul vine după demisia șefului APP Vladimir Baldovici și după ce prim-ministra Maia Sandu a solicitat ca Agenția să identifice modalitățile legale prin care să suspende temporar procesele de privatizare începute, pentru că ar exista suspiciuni că acestea se vând la prețuri diminuate.

O comisie va verifica privatizările

În plus Parlamentul a aprobat pe 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013 și până în prezent.

Advertisement

Premierul a precizat că activitatea acestei comisii se va axa pe privatizările care au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea și legalitatea lor, inclusiv Aeroportul Chișinău, Air Moldova, Gările și Stațiile Auto.

Menționăm că Vladimir Baldovici, fostul șef al APP susținea că activele au fost scoase la privatizare de mai mulți ani.

Totodată el menționa că dezvoltarea Republicii Moldova "este posibilă doar în condițiile valorificării corecte a întregii proprietăți publice, inclusiv a sectorului public în economie".

"Toate țările dezvoltate ale lumii, fără excepție, care au obținut succese în dezvoltarea economică (Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia, „tigrii asiatici” etc.) și-au bazat dezvoltarea pe investiții publice și valorificarea proprietății publice. Abia după construirea unei economii naționale eficiente, aceste țări au trecut la privatizarea dozată și fundamentată a unor întreprinderi publice. 

Firește Moldova nu se înscrie în această categorie, deoarece toate guvernările începînd cu anul 1996 au distrus sistematic proprietatea publică, neavînd nici un fel de viziune și strategie asupra valorificării ei", susține Baldovici. 

Citiți și:

Privatizare: Fosta cantină a Guvernului și o parte din Casa Presei vândute la prețuri miciOportunitati