Programul Drumuri bune: Cine sunt regii asfaltului ce au câștigat primele contracte din 2019

shadow
Vineri, 28.06.2019 08:31   2036
Noul ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan susține că așa-numitul program „Drumuri Bune”, promovat cu mult fast de vechea guvernare, ar putea fi revizuit, pentru a asigura că banii statului sunt cheltuiți transparent și nu sunt furați.

„Denumirea este foarte ciudată. Toți vrem să avem drumuri bune, ideea e foarte bună, e frumoasă. Dar sunt mai multe întrebări. De unde luăm finanțări, pentru că era vorba de 2 miliarde, acum sunt 950 de milioane de lei. Transparența decizională, cine e gestionarul, cine sunt companiile, după care formulă se alocă banii”, a menționat Brînzan.

Propuneri de 4 miliarde

Totodată el a spus că a fost trimisă solicitare către primari de a veni cu propuneri care și unde vor să construiască câte un kilometru de drum.

Citiți și:

Așa cum au promis! Cum sunt răsplătite raioanele pentru rezultatul obținut în alegeri

"Au venit propuneri în sumă de patru miliarde de lei. Ce facem mai departe vom decide în zilele mai apropiate. Înțeleg că avem o moștenire, și avem limită de timp, că e vară și trebuie de făcut lucrările acum, nu iarna", a adăugat ministrul Economiei, Vadim Brînzan.

De notat că atât fostul premier Pavel Filip, cât și fostul ministru al Economiei Chiril Gaburici au promis încă la finele anului trecut că Programul Drumuri Bune va începe în acest an mai devreme decât în 2018.

Advertisement

Primele contracte

Anul trecut lucrările fuseseră inițiate încă la începutul lunii mai, iar în acest an de abia la mijlocul lunii iunie au fost selectate primele companii, imediat ce a plecat guvernul Filip. Câștigatorii sunt practic aceeași ca și anul trecut.

Astfel compania Rutador SRL (proprietar Nicolae Maliu) a câștigat două contracte în valoare totală de 163,6 milioane lei pentru lucrări de reparație periodică a drumurilor locale, comunale și străzi în raioanele Anenii Noi și Ungheni. 

Societatea Lusmecon (controlată de familia șefului de la Agenția Relații Funciare Anatolie Ghilaș) a câștigat două contracte în valoarea de 148,3 milioane lei pentru lucrări de reparație periodică a drumurilor locale, comunale și străzi în raioanele Orhei și Telenești.

Şi Irinda Prim SRL (Igor Galeamov) a obținut două contracte pentru lucrări de reparație periodică a drumurilor locale, comunale și străzi în raioanele Leova și Cantemir în valoare de aproape 89 milioane lei. 

Câte un contract au obținut companiile Badprim SRL, Genesis International SRL și Drumuri Strășeni SA

În cadrul Programului, în acest an se planifică a fi reparate circa 2.600 km de drum, cu o mie mai mult decât anul trecut. În acest scop, a fost prevăzut un buget de circa 2,7 miliarde de lei.

O anchetă Mold-street.com a arătat că și în acest an unele raioane au fost favorizate. De exemplu, primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar liderul democrat Vladimir Plahotniuc, le-au fost alocate circa 85 de milioane de lei, cu 20% mai mult decât în 2018, sau de două ori și ceva mai mult decât pentru raionul Briceni, care are o populație cu 10% mai mare. Anul trecut a fost aceeași poveste.

Citiți și: 

Programul Drumuri bune pentru Moldova se împiedică în deficitul de bani, pietriș și tehnică Oportunitati