Rusia ar putea prelungi regimul preferențial pentru exportul unor mărfuri din Moldova

shadow
Vineri, 28.06.2019 07:14   1055
Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019, a anunțat pe 27 iunie, președintele Igor Dodon.

În același timp, Oleg Osipov, secretarul de presă al premierului rus Dmitri Medvedev, a declarat că decizia de a prelungi regimul preferențial este încă deocamdată la "stadiul de pregătire".

Taxele nu sunt anulate, ci supendate până la finele anului

Potrivit agenției ruse TASS, perioada regimului preferențial ar putea fi prelungită până la finele anului 2019.

Din categoriile de mărfuri care vor putea fi exportate cu scutiri ale taxelor vamale fac parte legumele, merele, perele și gutuile proaspete, caisele, cireșele, vișinele, dar și conservele și vinurile.

În același timp președintele Igor Dodon, deja și-a exprimat recunoștința față de partenerii ruși și susține că are încredere "că legăturile comercial-economice moldo-ruse vor căpăta un nou impuls, ceea ce va permite creșterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale”.

Șeful statului susține că taxele pentru unele categorii de mărfuri moldovenești au fost anulate începând cu 1 ianuarie 2019, în urma înțelegerilor pe care le-a avut cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în luna octombrie 2018.

Potrivit unui comunicat al Președinției, datorită acestui fapt, în perioada ianuarie-mai 2019, exportul de legume a crescut de la 360 de tone până la aproximativ 2370 de tone sau de 6,6 ori.

Advertisement

Exportul de mere s-a mărit de la 100 de mii de tone până la aproximativ 167.000 de tone sau cu 67%.

Produsele conservate au înregistrat o creștere de 1,5 ori – de la 1.275 de tone până la circa 1.940 de tone. Totodată, volumul producției vinicole a crescut de la 5 milioane de litri până la aproape 7,7 milioane de litri sau cu 52%.

Citiți și:

Cea mai mare barieră la exportul mărfurilor moldovenești în Rusia

Datele statistice pentru primele patru luni din acest an arată însă că exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusească au crescut cu circa 8,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în România cu 17,1%, iar în Turcia - de 2,5 ori. În consecință Rusia este de abia a cincea piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești.

Embargo ca pedeapsă pentru Acordul de Liber Schimb cu UE

Aminitim că pe 31 iulie 2014, premierul rus Dmitri Medvedev, a semnat o decizie prin care de la 30 august 2014, pentru 19 categorii de mărfuri din Moldova: de la carne, legume, fructe, cereale, făină, semințe de floarea-soarelui, la bere, vin, zahăr, conserve din legume și mobilă, va fi aplicat același regim vamal ca și pentru țări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franța etc., ceea ce presupune plata de taxe.

Autoritățile moldovenești au declarat atunci că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. „Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar face Federația Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relația cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a afirmat atunci premierul Iurie Leancă.

Decizia guvernului rus a fost de fapt o pedeapsă pentru Republica Moldova pentru că pe 27 iunie 2014 a semnat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

La finele anului trecut guvernul Rusiei a decis modificarea deciziei din 31 iulie 2014, astfel încât la importul unor produse din Moldova să fie aplicată cota zero a taxei vamale, doar pe o perioadă de șase luni (1 ianuarie-30 iunie 2019).

Estimările specialiștilor arată că decizia autorităților ruse de a aplica cota zero la unele mărfuri s-ar reflecta asupra a 41% din totalul exporturilor anuale cu astfel de produse destinate pieței Federației Ruse.

Citiți și: 

Sancțiunile ruse accelerează reorientarea economiei moldovenești spre piața UEOportunitati