Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

shadow
Joi, 27.06.2019 17:36   4776
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan susține că a moștenit de la fosta guvernare mai multe probleme nesoluționate din sistemul energetic, inclusiv și din cauza implicării politicului.

Potrivit ministrului una din problemele moștenite de la foștii guvernanți este cea a tarifelor la gaz.

Citiți și:

Gazprom a majorat prețul gazelor pentru Moldova

„În martie 2018, atunci când trebuiau majorate tarifele la gazul natural, din cauza faptului că a crescut prețul de achiziție de la Gazprom, acesta a fost micșorat. Însă acum ei (guvernul Filip n.r.) au plecat și ne-au lăsat această problema", a declarat Vadim Brînzan, fără a da detalii privind nivelul cu care ar putea crește tarifele.

De acest subiect se va ocupa deja Agenția Națională pentru Reglementare în Energrtică (ANRE), dar anterior președintele Dodon a vorbit despre o posibilă creștere a tarifelor cu circa 35%.

O altă problemă este expirarea la finele acestui an a contractului cu Gazprom și necesitatea negocierii a altuia.

Advertisement

"Noi lucrăm împreună cu Moldovagaz, cu partenerii de dezvoltare, pentru a identifica soluții pentru anul care vine. Probabil toți cunoașteți că expiră contractul cu Gazprom la finele acestui an și noi trebuie să găsim o modalitate de a aduce gaz în Moldova până când gazoductul Iași-Chișinău va fi dat în exploatare”, a afirmat ministrul. 

Totodată el a menționat că ar exista trei scenarii de prevenire a unei eventuale crize a gazelor, inclusiv semnarea unui nou contract cu Gazprom pentru câțiva ani, importul de gaze în regim revers prin Ucraina din Europa și finalizarea mai operativă a gazoductului Ungheni-Chișinău.

Citiți și:

Un alt gazoduct inutil? S-a decis cine va construi conducta Ungheni-Chișinău

Referitor la construcția conductei Ungheni-Chișinău, Brînzan a menționat că ar exista anumite probleme birocratice în calea realizării acestuia, cu care se confruntă Transgaz și subsidiara sa din Moldova, Vestmoldtransgaz.

Ministrul nu a oferit însă detalii referitor la aceste probleme, dar a menționat că cei de la Transgaz ar fi promis că până la finele anului gazoductul va fi gata în proporție de 90%.

Reprezentanții fostei guvernări nu au comentat deocamdată aceste declarații ale ministrului Economiei.

Amintim că de la 1 ianuarie 2019, prețul gazelor naturale livrate în Republica Moldova de către Gazprom a fost majorat cu peste 25% și în primul trimestru a constituit aproximativ 237 de dolari pentru o mie de metri cubi.

De notat că Mold-street.com a avertizat încă la începutul anului despre iminența ajustării tarifelor și că tergiversarea procesului poate duce la o creștere semnificativă a prețului la gaze.



Oportunitati