De ce ouăle și carnea de pasăre din Moldova nu vor ajunge pe piața UE în acest an

shadow
Vineri, 20.11.2020 11:57   436
Producătorii din Republica Moldova nu vor începe exportul de produse de origine animalieră (ouă și carne de pasăre) nici în acest an, au anunțat oficialii Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Tatiana Nistorică, secretar de stat în cadrul MADRM a explicat acest fapt prin amânarea pentru anul viitor, ca urmare a pandemiei Covid-19, a inspecției din partea Direcției Generale Sănătate și Siguranța Alimentară a Comisiei Europene (DG SANTE), structură responsabilă de evaluarea implementării controalelor în domeniul sănătății animalelor. 

Impedimente în calea exportului

Potrivit oficialului, inspecția DG SANTE urma să fie efectuată pe parcursul acestui an.

Un alt impediment major în calea exportului produselor de origine animalieră din Moldova pe piața UE este lipsa unor instalații de distrugere/prelucrare a deșeurilor de origine animală, conform standardelor UE.

Pentru construcția acestei instalații, în octombrie 2020, Ministerul Finanțelor a semnat cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) Acordul privind a 3-a Finanțare Adițională pentru Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P”, în valoare de 13,5 milioane euro.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati