Programul cu FMI a fost suspendat ca urmare a Legii amnistiei fiscale și a reformei fiscale - FMI

shadow
Miercuri, 26.06.2019 13:49   2000
În cadrul unei întrevederi cu premierul Maia Sandu, șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, a declarat că Fondul a monitorizat foarte atent situația din Republica Moldova și că își manifestă toată deschiderea pentru a ajuta țara noastră.

Totodată el a menționat că programul cu FMI a fost suspendat ca urmare a Legii amnistiei fiscale din 2018 și a pachetului legislativ privind reforma fiscală. E vorba de o serie de legi adoptate în grabă, un an în urmă, de fosta guvernare a PDM. 

Citiți și:

Câteva milioane în loc de miliarde! Care sunt rezultatele așa-zisei amnistii fiscale

În același timp, prim-ministrul Maia Sandu a specificat la întrevederea cu misiunea FMI că prioritățile Guvernului "sunt eliminarea corupției, funcționarea eficientă a instituțiilor statului, îmbunătățirea mediului de afaceri și protejarea categoriilor social-vulnerabile”.

Totodată ea a accentuat că la Chișinău există voința politică necesară pentru a asigura curățarea completă a instituțiilor statului de persoane corupte, reformarea autentică a justiției și edificarea unor structuri de stat eficiente în care cetățenii să aibă încredere.

Advertisement

„Este important să avem o procuratură independentă și profesionistă care să pună capăt schemelor de corupție, să identifice persoanele implicate în fraudă și să sancționeze toți vinovații. Vrem să ne asigurăm că, orice se va întâmpla pe scena politică în viitor, nu va mai fi posibilă subordonarea instituțiilor intereselor politice sau economice”, a adăugat Maia Sandu.

Precizăm că o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se află în perioada 26 iunie - 10 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău. Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și implementarea prevederilor Memorandumului de politici economice și financiare vor permite Republicii Moldova să primească ultimele două tranșe din programul de finanțare din partea FMI, în sumă totală de cca 66 milioane de dolari.

Programul autorităților cu FMI prevede menținerea stabilității economice și financiare prin curățarea sectorului financiar, consolidarea cadrului de reglementare și supraveghere, asigurarea unei creșteri economice mai mari și sustenabilității finanțelor publice. 

Citiți și:

FMI a publicat concluziile ultimei evaluări: Progresele recente nu sunt ireversibileOportunitati