Zaourbek Sagaev din Rusia vrea să cumpere 8,6% din acțiunile Natur-Bravo din Cupcini

shadow
Miercuri, 26.06.2019 06:46   1692
Unul dintre cei mai mari producători de conserve din fructe și legume va avea un nou acționar - Sagaev Zaourbek Khasanovich, originar din Rusia,.

Așa a decis pe 21 iunie, Adunarea generală extraordinară a acționarilor SA Natur-Bravo din Cupcini, Edineț, care a acceptat majorarea capitalului social al întreprinderii cu 9,64 milioane de lei.

Citiți și:

Tranzacție de 100 de milioane lei cu acțiunile unei companii controlate de afaceriști ruși

În consecință capitalului social al SA Natur Bravo va ajunge la 111,6 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al întreprinderii, majorarea capitalului social se va face „prin plasarea acțiunilor emisiunii suplimentare închise în număr de 9.642.240 acțiuni ordinare nominative cu drept de vot cu valoarea nominală 1 lei fiecare, în valoare totală de 9.642.240 lei, unic subscriitor - Sagaev Zaourbek Khasanovich, cu achitarea valorilor mobiliare din contul capitalului propriu al societății, și anume, utilaj procurat”.

Advertisement

Zaourbek Sagaev este originar din Rusia și în urma acestei operațiuni va avea o cotă de 8,6% din capitalul Natur Bravo. 

Emisiunea suplimentară de acțiuni urmează a fi înregistrată la Comisia Națională a Pieței Financiare, precum și la Agenția Servicii Publice.

De notat că Natur Bravo deține două unități de producere în orasele Cupcini și Florești și este unul din liderii sectorului de prelucrare a legumelor și fructelor, precum și unul din cei mai mari exportatori ai Moldovei, activând în mai multe segmente cheie precum producerea concentratului de suc de mere și producerea conservelor din legume.

Deși e societate pe acțiuni, compania nu publică deja de câțiva ani rapoarte financiare. Beneficairi ai companiei sunt afaceriști din Rusia, care controlează compania prin intermediul unor offshoruri.

O investigație realizată în 2016 de RISE Moldova arăta conexiunile Natur Bravo cu Westerby Limited, un offshore, care a finanțat Exclusiv Media SRL, compania media a deputatului socialist Corneliu Furculiță, care deține postul de televiziune NTV Moldova.

Astfel în perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, pe atunci administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman.

Totodată o investigație realizată de portalul Anticorupție arăta că Mukhmad Galaev, directorul Natur Bravo, ar fi în relații de afaceri cu Vitalie Iurcu, fost director al Moldtelecom, acum secretar de stat la Ministerul Economiei.

Anul trecut compania și-a schimbat structura de acționariat, numele cărora nu a fost anunțat. Oportunitati