Începe liberalizarea pieței asigurărilor de răspundere civilă auto din Moldova

shadow
Marţi, 25.06.2019 11:06   2120
Un nou mod de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă și externă, va fi pus în aplicare începând cu 1 iulie 2019.

Astfel în perioada 1 iulie 2019 – 30 iunie 2020, asigurătorii vor aplica prima de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto internă calculată de autoritatea de supraveghere, anunță Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Aceasta este începutul procesului de liberalizare a pieței asigurărilor RCA din țara noastră.

Or, dacă până acum, prețurile pentru RCA și Carte Verde erau stabilite de Autoritatea de Supraveghere, adică CNPF, după 1 iulie 2019 companiile de asigurari își vor putea stabili singure prețurile pentru polițele vândute.

Totuși, autoritatea de supraveghere cel puțin odată pe an, în baza datelor statistice generalizate și condițional validate la nivel de piață, va calcula în baza unei Metodologii și va aproba prima de referință aferentă asigurării de răspundere civilă auto internă și externă.

Prima de referință constituie prima care va fi stabilită la încheierea contractelor de asigurare în Sistemul informațional automatizat RCA Data în funcție de categoriile autovehiculelor, teritoriul utilizării, statutul juridic al posesorului autovehiculului, tipul contractului, vârsta și vechimea în conducere a asiguratului și utilizatorului autovehiculului, fără aplicarea sistemului bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor individual pentru fiecare asigurat.

Advertisement

Potrivit CNPF, asigurătorii autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA urmează să prezinte autorității de supraveghere anual, până pe 15 martie a anului în curs, baza tehnică de calcul aferentă datelor statistice, conform anexei la Metodologia unică de calcul al primei de asigurare de bază și al coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 57/13 din 28 decembrie 2018.

Prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători potrivit Metodologiei urmează a fi puși în aplicare de la 1 iulie 2020.

Aurica Doina, Director Executiv al Biroului Asiguratorilor Auto din Moldova (BNAA), susține într-un interviu pentru Xprimm TV că liberalizarea poate impune și riscuri foarte mari.

"Liberalizarea tarifelor impune riscuri foarte mari. Atât din punct de vedere a fiecarui asigurator, care trebuie să estimeze riscul, în condiții liberalizate, iar în ce măsura tariful este suficient pentru a-și acoperi obligațiile deja rămâne în responsabilitatea asiguratorilor. Autoritatea poarta o responsabilitate enormă, pentru a determina dacă acest tarif corespunde cu activitatea desfașurată de către asigurator și acopera în totalitate obligatiile pe care asiguratorul, pe viitor urmeaza să si le asume, în baza contractelor de asigurare", a precizat Aurica Doina.Oportunitati