Sondaj: Moldovenii la coada lumii după încrederea în vaccinuri

shadow
Luni, 24.06.2019 09:00   968
Sondajul global Wellcome Global Monitor realizat de Gallup în 140 de state ale lumii privind atitudinile oamenilor față de știință, arată încrederea scăzută în vaccinuri în Europa.

Astfel 59% dintre cetățenii din vestul Europei consideră că vaccinurile sunt sigure și doar 50% în estul Europei, față de 79% la nivel global.

Moldovenii neîncrezători în vaccinuri

Printre statele cu cel mai scăzut nivel de încredere a oamenilor în vaccinuri se numără Belarus - cu 46%, Moldova - cu 49% și Ucraina - cu 50%. Pentru comparație, în România sondajul a arătat că 75% din populație are încredere în vaccinuri, în Cehia - 76%, iar în Polonia - tocmai 84%.

La nivel global, 84% dintre oameni recunosc că vaccinurile sunt eficiente și 92% au declarat că și-au vaccinat copilul. Însă în unele părți din Europa nivelul încrederii este scăzut. Cel mai ridicat nivel de neîncredere este 33%, în Franța, patria lui Louis Pasteur unul dintre părinții vaccinării.

Totodată sondajul a scos la iveală că dacă la nivel global, 92% dintre oameni spun că vaccinurile sunt importante pentru copii, în Europa de Est doar 65% de persoane sunt de acord că sunt eficiente, iar 80% spun că este important ca copiii să aibă vaccinuri. 

Teama de vaccinare, un risc pentru sănătatea publică

"Unele rezultate regionale pentru această chestiune pot fi încă o sursă de îngrijorare.

Advertisement

Imunitatea pentru imbolnaviri pentru bolile extrem de contagioase, cum ar fi rujeola, necesită vaccinarea a cel puțin 90% din populație, iar pentru bolile mai puțin contagioase, cum ar fi poliomielita, intervalul necesar este de 80% până la 85%. În acest sens, chiar dacă 80% dintre persoanele din Europa de Est sunt de acord că vaccinurile sunt importante pentru copiii, este încă posibil ca nivelul de imunizare necesar pentru imunitatea efectivului pentru unele boli să nu fie îndeplinit. În Europa de Est, acordul este deosebit de scăzut în Belarus (62%), Moldova (65%) și Bulgaria (71%)", constată autorii sondajului.

„Există țări în care încrederea în vaccinuri scade. Acest lucru reprezintă un risc pentru sănătatea publică”, a afirmat Imran Khan, șeful departamentului de relații cu publicul de la Wellcome.

Pe de altă parte Heidi Larson, directoarea Proiectului privind Încrederea în Vaccinuri de la Şcoala de Igienă și Medicină Tropicală de la Londra a declarat că rețelele sociale amplifică anxietățile și teama de vaccinuri.

„Rețelele sociale sunt foarte volatile. Au schimbat cu totul peisajul”, a afirmat ea, adăugând că este greu pentru oamenii de știință să combată dezinformările pentru că multe nu sunt publice, ci apar în grupuri private de pe Facebook sau alte forumuri similare inaccesibile. Larson a precizat că poate dura ani buni până când efectele unui incident care subminează încrederea în vaccinuri se fac simțite.

Bangladesh și Rwanda au cea mai mare încredere în vaccinuri din lume, conform sondajului. Rwanda este țara cu cea mai mare încredere în sistemul de sănătate – 97% - față de media globală de 76%.

În nordul Europei, 73% dintre persoane consideră că vaccinurile sunt sigure, același număr ca în America de Nord, iar 84% consideră că sunt și eficiente (83% în America de Nord). Doar 65% dintre est-europeni cred că vaccinurile sunt eficiente. În Ucraina, unde s-au înregistrat peste 53.000 de cazuri de rubeolă în 2018, doar 50% cred că vaccinurile sunt eficiente.

În Asia de Sud, 94% dintre persoane consideră că vaccinurile sunt eficiente față de 80% la nivel global.Oportunitati