Câți bani se colectează ilegal la Piața Centrală și câți ajung în bugetul municipal

shadow
Duminică, 23.06.2019 07:23   1841
Vineri, 21 iunie, la nici trei luni de la numire, directoarea Pieței Centrale din Capitală, Lilia Buștiuc, a fost demisă din funcție, din cauza acuzațiilor de corupție din partea comercianților și agenților economici care activează pe teritoriul pieței.

Decizia a fost luată de primarul interimar, Ruslan Codreanu, după ce o săptămână în urmă, zeci de comercianți s-au plâns că aceasta ar fi refuzat prelungirea contractelor de arendă.

Taxe percepute ilegal

"Începând cu ziua de luni și inclusiv cu ziua de astăzi am avut discuții cu peste 100 de agenți economici, care au depus și sesizări. Sunt acuzații destul de grave în demersurile respective. Se vorbește de sume de 7.500 de euro, se vorbește de sume de 600.000 de lei ca taxe care se percep de la agenții economici", a declarat Ruslan Codreanu, primar interimar.

Citiți și:

S-au găsit banii de la Piața Centrală! 59 milioane lei erau „investiți” într-o bancă

Totodată el a precizat că la Piața Centrală sunt datorii de circa 60 de milioane de lei lăsate de fostele administrații. "Datorii pe care trebuie să le acoperim din bugetul municipal”, a afirmat Codreanu. Cum s-au format aceste datorii nu este clar în condițiile în care întreprinderea aduce profit.

Primarul a mai spus că a sesizat Procuratura Anticorupție, dar și Ministerul Afacerilor Interne și spune că mai departe, este treaba autorităților competente să facă lumină în această situație.

Advertisement

Pe de altă parte șefa Pieței Centrale, Lilia Buștiuc susține însă că toate acestea se fac pentru că se dorește îndepărtarea ei din funcție.

"Eu nu cunosc ce ar sta la baza deciziei, dar intuiesc și din discuțiile pe care le-am avut, am devenit pentru ei o persoană incomodă, dar înțelegând că ia foc situația au încercat să mă avertizeze, prin diferite metode, să mă elimine", a declarat Lilia Buștiuc, directorul demis de la Piața Centrală.

Pentru a debloca situația, începând din data de 24 iunie, va fi numită o nouă administrație la „Piața Centrală", până la organizarea unui concurs de către de către Consiliului municipal Chișinău. În același timp, va fi inițiată o misiune de audit pentru evaluarea activității economico-financiare a întreprinderii.

4 milioane de lei pe lună percepute ilegal 

O cifră exactă a taxelor percepute ilegal la Piața Centrală nu există. O estimare făcută cinci ani în urmă de ofițerii CNA și procurori arăta însă că lunar de la comercianții de la Piața Centrală sunt percepute ilegal circa 4 milioane de lei, adică 48 de milioane lei pe an.

"Din spusele unor comercianți, taxele variau în funcție de locul de amplasarea gheretei sau mesei, precum și de volumul mărfurilor vândute. Astfel, de la un vânzător de citrice s-ar fi perceput lunar, în afara plății de arendă, câte 200-300 de euro pentru un loc de comerț", informa CNA.

Asta era în 2014 și suma depășea atunci veniturile anuale ale întreprinderii și era de 2-3 ori mai mare decât profitul vărsat în bugetul primăriei.

Menționăm că în 9 luni ale anului 2018 întreprinderea a avut venituri de 39,3 milioane lei și un profit până la impozitare de circa 10 milioane lei. dacă veniturile erau în creștere cu circa 6%, profitul stagna la nivelul aceleași perioade din 2017.

O treime din Piață a fost deja privatizată

Ultimul raport de activitate al acestei întreprinderi municipale arată că "Piața Centrală" gestionează un teritoriu cu o suprafață de 3.541 hectare pe care sunt amplasate trei module pentru comercializarea produselor agricole, dar și gherete-pavilioane pentru comercializarea produselor alimentate, marfurilor de uz gospodaresc si marfurilor industriale sau tarabe pentru comercializarea produselor alimentare, accesoriilor de gospodarie, marfurilor industriale.

Din datele prezentate la finele anului 2018, întreprinderea pune la dispoziția comercianților 711 gherete și 4.280 locuri de comerț, din care 2.936 locuri în sectoare autorizate și 1.344 - în sectoare neautorizate. Potrivit administrației Pieței, în sectoarele autorizate erau libere 996 de locuri.

Menționăm că circa o treime din terenurile din Piața Centrală au fost deja privatizate și totodată și o mare parte din imobilele din Piața Centrală sunt privatizate.

Citiți și: 

Capitala piețelor, gheretelor și tarabelorOportunitati