Furtul miliardului nu avea loc dacă erau demiși procurorul Zubco și guvernatorul BNM - Filat

shadow
Sâmbătă, 22.06.2019 08:43   3013
Fostul premier Vladimir Filat, condamnat la nouă ani închisoare, a publicat pe pagina sa de Facebook prin intermediul avocaților un mesaj în care e scris că este la dispoziția Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare, creată de Parlament, „pentru a oferi informațiile pe care le dețin și pentru a răspunde la întrebările care sunt de interes”.

În același timp Vladimir Filat spune că deși crearea comisiilor speciale este necesară pentru a îndeplini voința poporului, roagă ca ele să nu repete "experiențele proaste din trecut, au fost spuse și declarate problemele, au fost comisii și comisii, dar fără rezultat...".

"Mă adresez președintelui Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare. Sunt la dispoziția Comisiei pentru a oferi informațiile pe care le dețin și pentru a răspunde la întrebările care sunt de interes. Același mesaj este adresat și către celelalte Comisii speciale ale Parlamentului.

Toate speculațiile Partidului Democrat aflat în ”opoziție”, ce țin de încălcarea principiilor democratice sunt cel puțin hilare, având în vedere modul în care a înțeles acest partid să guverneze țara în ultimii 3 ani și jumătate" scrie în mesajul fostului premier.

Totodată el afirmă că furtul miliardului putea fi evitat. "Dacă reușeam să-l demit și pe Procurorul General de atunci Zubco, dar și pe fostul guvernator Drăguțan sunt sigur că nu ajungeam la frauda bancară, evitam tragedia din Pădurea Domnească și multe alte lucruri rele care s-au întâmplat în acest stat...”, afirmă Filat.

Advertisement

Curios este că fostul premier a fost condamnat anume în dosarul furtului miliardului.

În plus Filat în calitate de premier nu putea să-i demită pe aceștia și nici Partidul Liberal-Democrat, al cărui lider era, nu avea în anii 2010-2014 suficienți deputați în Parlament pentru a vota demisia acestora.

Pe 10 octombrie 2011 o astfel de ocazie s-a ivit și atunci la inițiativa lui Vlad Filat (pe atunci premier) cu votul a 69 de deputați comuniști și liberal-democrați a fost demis șeful SIS, Gheorghe Mihai. Motivul demiterii l-a constituit faptul că directorul Serviciului nu ar fi întreprins măsurile necesare pentru a evita atacurile raider asupra mai multor bănci din țară.

Fracțiunile parlamentare PCRM și PLDM au cerut președintelui Parlamentului, Marian Lupu, ca în termen de 7 zile, să includă pe ordinea de zi și subiectul demiterii Procurorului General și a președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

După ce pe 28 octombrie 2011 în Parlament a fost audiat cu ușile închise procurorul general Valeriu Zubco, PLDM și Vlad Filat au bătut în retragere, chiar dacă liberal-democrații au subliniat că nu renunță la demiterea lui Zubco.

Zubco a fost demis abia în ianuarie 2013, după izbucnirea scandalului legat de împușcarea la vînătoare în Pădurea Domnească a lui Sorin Paciu.

Căt despre demisia lui Dorin Drăguțanu din funcția de guvernator al Băncii Naționale, apoi PLDM și Vlad Filat nu au cerut oficial așa-ceva niciodată.Oportunitati