Gările și stațiile auto concesionate anul trecut au datorii de 9 milioane lei față de transportatori

shadow
Vineri, 21.06.2019 17:11   1776
Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că în procesul de concesionare a Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” a fost fectuat cu implicarea politicului.

Potrivit MEI în cazul întreprinderii de stat „Gările și stațiile auto” ar mai exista și o altă problemă - cea a datoriilor față de transportatori, care la moment depășesc 9 milioane de lei.

Citiți și:

Cine va gestiona și moderniza gările auto din Moldova în următorii 25 de ani

Ministerul nu menționează perioada în care au fost acumulate aceste datorii: până sau după concesionarea la finele anului trecut a întreprinderii.

Amintim că pe 17 decembrie 2018, Agenția Proprietății Publice (APP), în calitate de partener public și SRL “Gările Auto Moderne”, în calitate de partener privat au semnat contractul de parteneriat public-privat „Modernizarea și eficientizarea activității filialelor ÎS „Gările și Stațiile Auto”.concesionare.

Advertisement

Potrivit APP, contractul de parteneriat public-privat, prevede că partenerul privat, pe parcursul a 3 ani de la semnarea contractului, urmează să asigure reconstrucția gărilor și stațiilor auto la standarde europene, iar la finele contractului toate activele parteneriatului vor fi transmise, cu titlu gratuit, în proprietatea partenerului public.

Cine sunt beneficiarii

Concursul a fost câștigat de către asocierea a două companii din Republica Moldova: FPC „Exfactor-Grup” SRL, „Gările Auto Moderne” SRL și cetățeanul american Lluka Muco.

Compania „Gările Auto Moderne” SRL a fost fondată pe 12 noiembrie 2018, în ultima zi când mai putea fi depusă oferta pentru contractul de PPP la Agenția Proprietăți Publice.

Compania are un capital social de 75.000 de lei, iar fondatori erau Exfactor-Grup SRL (85%) și cetățeanul american Lluka Muco (15%), în timp ce administratorul acesteia este fostul deputat Vitalie Mrug, care deține și administrează compania Genesis Internațional SRL, una dintre cei mai mari beneficiari al contractelor cu statul de reparație a drumurilor.

Citiți și:

Un nou mega-proiect: Parteneriat public-privat la Gările și Stațiile AutoOportunitati