De ce Biroul Național de Statistică a amânat publicarea mai multor date statistice

shadow
Vineri, 21.06.2019 06:49   2255
Pe parcursul ultimei săptămâni Biroul Național de Statistică (BNS) a amânat cu câteva zile și chiar săptămâni publicarea mai multor date statistice și comunicate despre evoluțiile social-economice din Moldova.

Potrivit BNS, comunicatele de presă „Forța de muncă, ocuparea și șomajul în trimestrul I 2019” și „Veniturile și cheltuielile populației în trimestrul I 2019” care urmau să fie diseminate pe data de 21 și 26 iunie 2019 respectiv, vor fi diseminate publicului larg după lansarea oficială, în luna iulie curent, a numărului populației cu reședința obișnuită recalculat în baza rezultatelor Recensământului populației și al locuințelor din 2014.

Citiți și:

Bani aruncați pe geam! Singurele statistici fiabile ale populației sunt ale Recensământului din 1989

"Astfel, la baza estimării indicatorilor cercetărilor Ancheta Forței de muncă (AFM) și Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC), începând cu anul curent, urmează a fi utilizat numărul populației cu reședința obișnuită, și nu numărul populației stabile, cum s-a utilizat până în anul 2019, de asemenea va lua în calcul și fluxurile migraționale estimate în baza traversărilor persoanelor fizice a frontierei de stat.

Advertisement

În scopul asigurării calității și coerenței interne a datelor produse de BNS, perioada preconizată pentru diseminarea datelor pentru trimestrele I și II este luna septembrie 2019", se arată în comunicatul Biroului Național de Statistică.

BNS comunică de asemenea că, în baza numărului populației cu reședință obișnuită estimat pentru anii 2014-2018, în a doua jumătate a acestui an vor demara activitățile de revizuire (recalculare retrospectivă) a principalilor indicatori statistici socio-economici pe cap de locuitor pentru anii 2014-2018.

Instituția precizează că "populația cu reședința obișnuită cuprinde totalitatea persoanelor (cu cetățenia Republicii Moldova, străină sau fără cetățenie) care locuiesc în Republica Moldova, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, indiferent de absențele temporare (în scopul recreării, vacanței, vizitelor la rude și prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase etc.) sau intenționează să rămână pe teritoriul țării pentru cel puțin un an".

Amintim că anul trecut, BNS anunța că va finaliza revizuirea numărului oficial al populației Republicii Moldova în conformitate cu datele Recensământului Populației și Locuințelor din 2014. Or între cifrele din Recensământ și cele publicate anual de birou există o diferență de circa 600.000 de locuitori, sau aproape 20%.

De notat că la începutul acestei săptămâni urma să fie publicată informația despre Produsul Intern Brut al Republicii Moldova pentru primul trimestru, dar BNS a transferat publicarea pentru 25 iunie 2019.

În ultimii trei ani datele despre evoluția PIB în primul trimestru al anului erau publicate pe 15 iunie.

Citiți și:

De ce din 2018 vom avea un alt număr oficial al populației Republicii Moldova



Oportunitati