UE ar putea relua în septembrie asistența financiară pentru Moldova

shadow
Joi, 20.06.2019 08:15   1173
Uniunea Europeană ar putea relua în toamnă asistența financiară acordată țării noastre, a declarat pe 19 iunie, Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, aflat într-o vizită la Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu prim-ministra Maia Sandu, oficialul european a declarat că asistența va fi acordată dacă Guvernul Republicii Moldova își va îndeplini angajamentele asumate anterior și va implementa reforme.

Hahn: Am încrederea că vom putea relua finanțarea în toamnă

„Cunoașteți că i-am înmânat fostului premier Pavel Filip în septembrie anul trecut o listă de domenii în care noi ne așteptăm la schimbări. Aceasta a fost doar parțial abordată. Sperăm că noul guvern va aborda aceste subiecte în mod de urgență și am încrederea că vom putea relua finanțarea în toamnă, începând din septembrie”, a menționat Johannes Hahn

Citiți și:

Cât de realist este riscul rămânerii fără finanțare externă și bani pentru salarii și pensii

În context, el a spus că după discuția cu șefa Executivului de la Chișinău nu are niciun dubiu că așa se va întâmpla, dar a evidențiat necesitatea urgentă de a avea un sistem judiciar transparent și profesionist în Republica Moldova.

Totodată, Comisarul european a menționat că UE este gata să ajute Republica Moldova, să pună la dispoziție experții necesari, în special în domeniul combaterii corupției.  

„A fost important să auzim declarația cu privire la angajamentul Guvernului cu privire la Acordul de Asociere și, în special, față de implementarea tuturor prevederilor acestuia în viitor.

Advertisement

Vă susținem în toate eforturile dvs. de a reforma în continuare serviciul public în beneficiul cetățeanului”, a precizat oficialul.

Totodată, Comisarul European a lansat o invitație către prim-ministra Maia Sandu de a participa la ședința Consiliului de Asociere, care va avea loc în scurt timp, la Bruxelles.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit Comisarului european, dar și instituțiilor UE pentru sprijinul constant acordat țării noastre, în special în ultima perioadă când Moldova s-a confruntat cu o mare criză politică.

„Această atenție a instituțiilor europene, mesajele de susținere care au venit din partea instituțiilor europene, a țărilor membre ale UE au făcut posibilă rezolvarea pașnică a crizei politice prin care am trecut”, a precizat Maia Sandu.

Totodată ea a menționat că Guvernul e decis să reia la modul cel mai serios dialogul politic între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

"Am vorbit despre dezoligarhizare, construirea instituțiilor independente, despre prioritățile de combatere a corupției. Astăzi ne-am propus să revenim la o conlucrare normală și firească între Republica Moldova și UE”, a mai spus Maia Sandu.

Ce asistență externă este planificată pentru acest an

Amintim că două săptămâni în urmă Comisarul UE Johannes Hahn a avertizat autoritățile de atunci că Moldova riscă să rămână și în 2019 fără asistența UE în cazul alegerilor generale anticipate.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, în 2018 Guvernul Republicii Moldova a primit o asistență externă de 320 milioane de dolari, cu circa 275 milioane de dolari mai puțin, decât a așteptat.

Grafică Mold-Street.com în baza informațiilor Ministerului Finanțelor.

Şi în 2019 Guvernul a planificat obținerea unui suport financiar extern major – circa 490 milioane de dolari – care însă este cu aproape 100 de milioane de dolari mai mic decât s-a planificat în 2018 (596,4 milioane de dolari).

Cea mai mare parte a asistenței financiare o constituie împrumururile, iar circa 113 milioane de dolari ar urma să vină sub formă de grant.

Totodată circa 214 milioane de dolari sunt suport bugetar, iar restul pentru proiecte investiționale. Cele mai mari sume ar urma să vină de la Comsia Europeană.  

Anterior Ministerul Finanțelor susținea că dependenta Republicii Moldova de finanțarea externă nu mai este totală, dar menționa că ea este importantă și uneori necesară pentru o economie, ca cea țării noastre.Oportunitati