Un război de milioane între Moldovagaz și ANRE. Agenția obligată să explice decizia privind tarifele

shadow
Joi, 20.06.2019 09:15   1910
Decizia din 16 martie 2018, prin care Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a diminuat cu circa 20,3% tarifele la gazele naturale a generat un veritabil război în instanțe.

Motivul este unul aparent banal, dar la mijloc e vorba de zeci şi chiar sute de milioane de lei, achitaţi pentru gaze. Astfel în hotărârea ANRE nu este deloc specificat din ce moment trebuiau să fie aplicate noile tarife. Acest lucru l-am sesizat atât noi întro investigaţie, dar şi experţii din domeniu.

Tarifele retroactive ale lui Filip şi ANRE

Amintim că hotărârea ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 17 martie 2018. Textul hotărârii adoptate de ANRE însă nu stipulează clar când intră în vigoare noile tarife, ci doar specifică că: „se aprobă tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale pentru anul 2018”.

Totodată autorităţile au anunţat că noile tarife, cu 20,3% mai mici, urmează a fi aplicate retroactiv de la 1 ianuarie 2018. Și fostul premier Pavel Filip promitea, că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

Aşa că Moldovagaz și subsidiarele ei urmau să facă un recalcul al facturilor achitate în primele luni ale anului 2018 de către toţi consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Moldovagaz a făcut acest lucru, însă doar pentru consumatorii casnici, susţinând că prevederile hotărârii ANRE nu sunt valabile şi pentru companii.

Tudor Copaci, director general al ANRE până în decembrie 2018, insista anul trecut pe faptul că tariful nou este valabil pentru tot anul și pentru toți consumatorii, adică se aplică de la 1 ianuarie 2018. El a promis că dacă Moldovagaz nu va face recalcul până la finele anului, atunci va interveni ANRE.

Advertisement

Nu a mai intervenit.

Moldovagaz porneşte războiul în instanţe

În schimb monopolul gazelor a decis să se adreseze la ANRE, cerând să emită o hotărîre oficială de interpretare a Hotărîrii nr.88/2018 din 16 martie 2018 "în partea ce ţine de data din care urmează să intre în vigoare noile tarife". Această solicitare a rămas fără răspuns. 

Aşa că în octombrie 2018, Moldovagaz s-a adresat în instanţă, care după opt şedinţe, pe 27 martie 2019, a decis să oblige Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică să emită "o hotărâre de explicare a Hotărîrii privind tarifele şi preţurile reglementate la gazele naturale nr. 88/2018 din 16.03.2018 în partea aplicării ei pentru perioada 01.01.2018-17.03.2018 (iniţial instanţa a scris 17.04.2018, după care a corectat greşeala mecanică n.r.)."

Unul dintre argumentele invocate de instanţă este faptul că anterior ANRE nu adopta decizii ce să aibă caracter retroactiv, iar până pe 17 martie 2018 au fost în vigoare tarifele stabilite de ANRE prin decizia din 26 ianuarie 2016, intrate în vigoare pe 1 februarie 2016.

"În condiţiile în care în intervalul de timp 1 ianuarie 2018 – 17 martie 2018 era în vigoare tariful stabilit de Hotărîrea nr.19/2016 din 26 ianuarie 2016 a fost în vigoare pînă la data de 17 martie 2018, este întemeiată poziţia furnizorului de gaze naturale privind explicarea faptului în ce măsură este obligatorie aplicarea retroactivă pentru perioada 01 ianuarie 2018 – 17 martie 2018 a altui tarif şi anume cel aprobat", scrie în verdictul instanţei.

Pe 4 aprilie 2019, ANRE a depus apel nemotivat împotriva hotărârii menționate, solicitând casarea hotărârii contestate cu emiterea unei noi hotărâri cu privire la respingerea a acțiunii ca fiind nefondată și neîntemeiată.

Pe 3 iunie 2019, Curtea de Apel Chişinău a emis o încheiere în care constata o serie de neajunsuri în cererea ANRE şi obligă Agenţia să depună o cerere suplimentară de apel "cu indicarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul, probelor invocate în susținerea apelului, cu prezentarea lor". În caz contrar apelul va fi declarat inadmisibil.

O demonstrație clară a lipsei de independență a ANRE

Cu ce se va termina acest litigiu rămâne de văzut, dar acesta arată încă o dată la ce poate duce obedienţa ANRE faţă de politicieni.

„E o tâmpenie absolută. Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenția putea însă să spună că nu e posibil și să adopte o decizie mai clară și corectă ca să nu apară asemenea confuzii și intepretări. Acum însă va trebui să intervină pentru a corecta", declara un an în urmă pentru Mold-Street.com, expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Şi anterior au existat situații când Moldovagaz boicota sau contesta deciziile ANRE. În anii 2011-2013 se ajunsese chiar la un "război permanent" cu ANRE.

De notat că Moldovagaz este cea mai mare întreprindere din Moldova și 50% din acțiuni aparțin Gazprom-ului, 35,3% - Guvernului, 12,4% - administrației de la Tiraspol, iar restul unor mici acționari.

Citiţi şi:

Cum Moldovagaz boicotează deciziile „politice” adoptate de ANREOportunitati