Banca Națională a majorat rata de bază din cauza presiunilor inflaționiste

shadow
Miercuri, 19.06.2019 16:55   951
În ședința din 19 iunie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7% anual.

Potrivit BNM, decizia este dictată de presiunile inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum, precum și impulsului fiscal pozitiv în anul curent și în anul viitor urmare a deblocării preconizate a finanțării externe.

La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională.

În ședința din 19 iunie 2019, s-a mai decis majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10% anual. Aceeași mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 3,5% până la 4% anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă a fost menținută la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, deși unii experți susțin că pentru stimularea creditării economiei ar fi fost necesară o reducere a acesteia.

Advertisement

"Aceste majorări sunt un prim pas pentru atenuarea anticipărilor și presiunilor inflaționiste, stimularea economisirii, având drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5,0 la sută pe termen mediu", susține autoritatea bancară.

BNM susține că datele operative prezentate de Biroul Național de Statistică privind activitatea economică denotă o majorare semnificativă a cererii agregate peste potențial și sporirea presiunilor inflaționiste, fapt ce confirmă riscurile menționate în Raportul asupra inflației din mai 2019.

Astfel luna trecută, rata anuală a inflației a constituit 4,6%.

Totodată BNM a decis mărirea cu 3,0 puncte procentuale a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă 16 iulie -15 august 2019, în mărime de 17% din baza de calcul. Majorarea are drept scop descurajarea intermedierii financiare în valută.

BNM precizează că va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu.

Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe 31 iulie 2019.Oportunitati