Cine este noul acționar al grupului Trans-Oil controlat de Vaja Jhashi

shadow
Miercuri, 19.06.2019 11:07   3483
Compania Trans-Oil Group anunță că fondul de investiții Oaktree Capital Management (OCM) a procurat un pachet minoritar al firmei Aragvi Holding International Ltd (compania-mamă a Trans-Oil) din Cipru, prin urmare devenind acționar al grupului.

Potrivit unor surse ar fi vorba deocamdată de o cotă de circa 12% din capitalul Aragvi.

"Se așteaptă ca noul acționar să impulsioneze semnificativ creșterea afacerii în Group, în special în direcția internațională, la fel să promoveze standarde înalte de guvernanță corporativă și structurare eficientă pentru a spori performanță jucătorului regional important în sectorul agrar", se arată într-un comunicat al grupului.

Totodată Trans-Oil susține că aceasta investiție semnificativă a companiei americane de management al activelor reprezintă un eveniment marcant pentru Republica Moldova, ce succede emiterea Eurobond-urilor in valoare de 300 milioane de dolari americani în aprilie 2019. 

Oaktree Capital Management este o companie americană de top în domeniul managementului activelor globale cu specializare în investiții alternative (inclusiv capital privat) cu o valoare totală al activelor de 120 miliarde dolari.

Advertisement

În martie 2019 pachetul majoritar a fost preluat de grupul Brookfield Asset Management Inc. care gestionează active de circa 350 miliarde de dolari și se listează pe bursele din New York, Toronto și Euronext.

De notat că Vaja Jhashi deține grupul Trans-Oil ce include peste 20 de companii ce are o cotă de 95% pe piața procesării de semințe de floarea soarelui și producerii de ulei și circa 57% la exportul de cereale și oleaginoase din Moldova.

Valoarea activelor este estimată la peste 240 de milioane de dolari, din care peste 220 milioane de dolari este cota lui Vaja Jhashi. Grosul acestor active se află în Republica Moldova și doar două în Ucraina și unul în Geneva, Elveția.

Citiți și:Oportunitati